Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Njemačka vlada donijela je strategiju za prilagodbu vinograda klimatskim promjenama

rheingau

Vinska industrija zbog klimatskih se promjena suočava s nezapamćenim izazovima. Ljeta su sve toplija, suše češće, promjena klimatskog profila ugrožava cijele regije, dok se s druge strane vinogradi sade na mjestima gdje loza nikad nije rasla. Njemačka vlada zbog toga je donijela DAS, Strategiju prilagodbe vinogradarskog sektora klimatskim promjenama, piše njemački Euractiv

Cilj strategije je promjenama zakona, dozvoljenih praksi i nizom poticajnih mjera njemačkim vinskim regijama omogućiti da se što brže prilagode klimatskim promjenama. Primjerice, dopustiti navodnjavanje vinograda u regijama u kojima je to zabranjeno ali su sada pogođene sušama. Ili omogućiti zatravnjenja vinograda na položajima na kojima zbog veće količine padalina dolazi do erozije tla. 

Klimatske promjene donijele su i neke pozitivne promjene, citira Euractiv predsjednika Njemačkog udruženja vinogradara (DWV) Klausa Schneidera, koji za primjer navodi puno veću kvalitetu rizlinga u pojedinim regijama, zbog promjena u vegetacijskom ciklusu i prosječnim temperaturama. 

Njemačka strategija prilagodbe trebala bi ublažiti negativne posljedice i omogućiti što bolje iskorištavanje pozitivnih promjena. Provedbu strategije nadziru njemačko Ministarstvo za zaštitu okoliša i nacionalna Agencija za okoliš. 

Srce projekta je Sveučlište u Geisenheimu u poznatoj vinskoj regiji Rheingau, gdje će se prvo i testirati mjere. Podatke za analize Sveučilištu osiguravaju njemački Hidrometeorološki zavod, vinogradari i vinari. 

Najkompliciraniji zadatak i trenutno najveći prigovor strategiji je novi financijski okvir, jer prilagodba nema puno smisla za vinogradare i vinare ako im ne poveća profitabilnost. Kritičari strategije upozoravaju da sistem nije dovoljno protočan za razmjenu podataka i rješenja između vinara, znanstvenika, države i investitora. Ukazuju i na skupoću pojedinih mjera poput specijalnih zaštitnih sredstava i nove tehnologije, čiji troškovi padaju na vinare i vinogradare a nije im omogućen pristup dodatnom kapitalu. 

Dio vinara boji se naznaka deregulacije jer, kako kažu, oni generacijama rade po najvišim standardima i popuštanje kriterija donijelo bi im nelojalnu konkurenciju. Politički okvir, upozoravaju, trenutno je previše udaljen od prakse. 

Rezultate niza ekoloških i tehnoloških mjera koje bi prilagodbu klimatskim promjenama trebale pretvoriti u proces jačanja profitabilnosti i ekološke održivosti vinogradarstva u Njemačkoj, vlada bi trebala objaviti za pet godina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.