Dakle, Pero J’Dero (Ždero), cuvee nazvan po prijevodu imena Popajeva prijateja uništavača burgera i napisan “francuski”, spada među ekscentričnija vina koja smo probali u zadnje vrijeme.
Pero J’Dero mješavina je lasine, plavine i merlota. Proizvodi ga Vino Cota iz zaleđa Šibenika. Vinogradi za Peru J ‘Deru nalaze se u organskom uzgoju, a u fermentaciji se koriste isključivo prirodni kvasci.
Vino se dosad prodavalo uglavnom u Sjedinjenim Državama gdje košta dvadesetak dolara. Nedavno je stiglo u Vivat, gdje stoji 75 kuna.
Pero J’Dero je veselo, dosta urnebesno crvenkasto vino s ponešto tehničkih grešaka poput jakih rubova i lagane refermentacije u boci, ali i s puno argumenata da postane ograničeni bestseler.
Vino je nevjerojatno energično i voćno, sa snažnim primarnim aromama crvenog ribizla i malina, i s ponešto okusa boljih beaujolaisa. Izrazito je osvježavajuće i efikasno gasi žeđ. Treba ga probati lagano ohlađenog, a pije se brzinom ispijanje boljih pet nata, što znači da je jedna buteljka premalo za dvoje žednih ljudi.
Ovo vino kao da je dizajnirano za pizzu, burgere i velike salate. Pero J’Dero možda se neće svidjeti ljubiteljima vina školovanih na klasičnim vinskim standardima, no vrijedi ga probati.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.