Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sve najbolje zagrebačke pizzerije otvorile su terase. Što je sjajna vijest jer je pizza u dostavi uglavnom grozna

o-hara-mortadela

Premda je pizza možda najpopularnije dostavno jelo na svijetu, pizza u dostavi zapravo ništa ne valja. Evo zašto. Prvo, tijesto se tijekom transporta nužno zapari, pa izgubi na hrskavosti i dobije na gnjecavosti. Drugo, cijela se pizza zbog vlage koja nastaje u transportu pretvori u više ili manje vlažnu kašastu smjesu. Treće, mozzarella se tijekom prijevoza transformira u plastične rezance.

Četvrto, samo vruća mirisna pizza pruža onaj autentični osjećaj, koji nas je sve pretvorio u povremene ili stalne ovisnike o pizzi. Sve nas to, međutim, osobito ne smeta, jer smo navikli u uredima utaživati  glad mlakim trokutima masne pizze, jer klinci prije ili poslije škole masovno jedu pizzu iz kartonskih kutija koja onda i sama poprima okus vlažnog papira, i jer imamo ambivalentan odnos prema pizzi. 

Spremni smo čekati u redu ispred pizzerije da bi probali pravu stvar, ali istodobno pizzu ne smatramo ozbiljnom hranom, nego više ili manje ugodnim sredstvom za punjenje organizma. Pojesti pizzu iz dostave  gotovo je jednako kao napuniti rezervoar auta na benzinskoj crpki. I vi i auto ste puni. 

Stoga vodeće zagrebačke pizzerije, poput Karijole i O’Hare godinama nisu dopuštale dostavu kako bi sačuvale integritet svog proizvoda. Tijekom epidemije i lockdowna svi su, naravno, morali ući u dostavu, Za vrijeme oba lockdowna pojeli smo samo dvije zaista dobre dostavne pizze, obje iz Franka, ali Franko je udaljen par minuta hoda ili minutu vožnje od našeg stana, pa je Red Calabrian u oba slučaja mogao podsjećati na pravu pizzu iz pizzerije. 

Zbog potpune gastronomske inferiornosti dostave jako nas je razveselila vijest da su sve četiri najbolje zagrebačke pizzerie otvorile terase. Dakle, u pizzi možete uživati na Frankovoj terasi  (koja je zaklonjena od kiše), na O’Harinoj terasi, na obje Karijoline terase (Vlaška i Kranjčevićeva) i na Publicovoj terasi u Voltinom. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.