
Sve je počelo s objavom kanadske gastro novinarke Julie Van Rosendaal, koja je na Twitteru postavila tri naizgled čudna pitanja: je li maslac u Kanadi postao drugačiji nego prije? Je li se tekstura maslaca promijenila? Točnije, je li manje mekan na sobnoj temperaturi? Van Rosendaal je objavila svoje teorije: neobična tekstura maslaca rezultat je novih kanadskih uvoznih kvota ili promjena u prehrani mliječnih krava.
A lot of people have noticed a change in butter lately.. 2 Saturdays ago I stayed up late reading on butterfat + ruminant digestion- I’ve been speaking w farmers, scientists + people in the dairy industry to understand what’s happening and why ever since. https://t.co/RwoSs9GQPr
— Julie Van Rosendaal (@dinnerwithjulie) February 20, 2021
Onda su se počeli javljati drugi ljudi. Mnogo ljudi. Tisuće Kanađana, pokazalo se, ne uspijeva razmazati maslac na kruh ni nakon što ga ostave da se otopi na sobnoj temperaturi. “Preko društvenih mreža javilo mi se više od tisuću ljudi, većina je mislila da se samo njima čini kako s kanadskim maslacem nešto nije u redu,” ispričala je novinarima, “Odlučila sam istražiti o čemu je riječ. Moja pretpostavka bila je da se u sastavu masnoća nešto promijenilo da maslac ostaje krut na sobnoj temperaturi. Jer nezasićene masnoće na sobnoj temperaturi postaju tekućina, a zasićene ostaju krute.”
Zahvaljujući informaciji koju joj je netko dojavio u poruci na Instagramu, Van Rosendaal je otkrila da se maslac u Kanadi više ne razmazuje – zbog pandemije. Kako je objasnila u članku koji je objavio, Van Rosendaal je ustanovila da su zbog golemog rasta potražnje za maslacem u pandemiji (pečenje kolača u karanteni) kanadski mljekari povećali količinu suplemenata od palminog ulja u hrani za krave. Ti suplementi potiču lakta ciju i povećavaju masnoće u mlijeku. Kako je palmino ulje zasićena masnoća, maslac napravljen od takvog mlijeka ne može se dobro topiti na sobnoj temperaturi. Problem je, naravno u tome, da je palmino ulje kontroverzno zbog načina proizvodnje koji uvelike doprinosi deforestaciji, i savjesniji dio prehrambene industrije odavno ga se pokušava riješiti.
Otkad je Van Rosendaal objavila članak, reakcije zbunjenih kupaca se množe, ali demantija iz mliječne industrije još nema. Udruženja kanadskih mljekara svojim je članovima preporučilo da pronađu alternative suplementima od palminog ulja, a vlada je organizirala radne skupine za razmatranje potrošačkih prigovora.
If you’ve become a pandemic baker, you may have noticed something a little different about one key ingredient. Many Canadians are questioning why their butter is so hard. @mcquillanator @spetersoncbc explain ‘buttergate’. @cbchh #CBCNN pic.twitter.com/nf365f65bF
— CBC Morning Live (@CBCMorningLive) February 24, 2021
Veterinari upozoravaju da nema efikasnijeg ni ekonomičnijeg dodatka stočnoj prehrani od tih suplemenata. Neki farmeri potražili su alternative, ali mnogi ne žele ništa mijenjati. Neki predstavnici kanadske mljekarske industrije tvrde da su sve ove teorije o buttergateu neutmeljene i da će loša percpecija kod potrošača mljekarskom biznisu nanijeti veću štetu od zahtjeva za ukidanjem “sigurne i učinkovite metode povećanja proizvodnje.”
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.