Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sivi plavac mali čuvene vinarije Bura spada među najoriginalnija vina s Pelješca

bura-plavac-mali-sivi-fb

Između 1950. i 1990. godine identificirano je najmanje pet mutacija plavca malog, najvažnije dalmatinske crne sorte. Među te mutacije spada i plavac mali sivi. Plavac mali sivi ima sivo crvenkastu boju kožice, baš kao i sivi pinot. Vinarija Bura, osnovana prije više od četvrt stoljeća, jedna je od najvažnijih na Pelješcu.

Obiteljska vinarija Bura Mrgudić visoki je renome stekla dingačem Bura i postupom Mare; dingač Bura iz 2005. godine do danas ostaje jedno od najboljih hrvatskih crnih vina koja smo uopće probali. U međuvremenu se biznis razvio, pa vinarija sada proizvodi čitav niz vina, među kojima, eto, i plavac mali sivi.

Burin plavac mali sivi dolazi iz vinograda s Potomja. Njegova boja drastično podsjeća na malo jače macerirane sive pinote kao što je to pinot grigio Ronca Severa, nešeg omiljenog proizvođača iz Collia.

Na nosu je ovo Burino vino jako terroirsko, s puno makije i kasnog ljetnog, gotovo začinjenog voća poput dunja. U podtekstu se osjeti crveno voće i nešto šljiva koje su, naravno, zaštitni znak plavca, kao i citrusi poput pomela, ali naglašeni začinsko herbalni elementi i definitivno zaokružuju bouquet ovog vrlo originalnog i ekspresivnog vina.

Burin Plavac mali sivi obiluje taninima, suh je i trpak, s blago slatkim aftertasteom zrelog voća. Iznimno je svjež za kriterije koje primjenjujemo na južnodalmatinska vina, i naglašeno mineralan; zapravo, ovaj je plavac dobar primjer za istoznačnu uporabu pridjeva mineralan i savoury (neki te izarze i inače koriste kao sinonime, no većina autora ipak ne).

Burin Plavac mali sivi ima trinaest posto alkohola, i relativno se lako pije. Da je malo elegantniji i balansiraniji dobio bi bitno višu ocjenu, no i ovako je usitinu zanimljiv.

Gastronomska preporuka Riječ je o vinu za krepku hranu poput dobrog pršuta, pancete, sira iz mišine, rižota s biftekom, pržene sitne plave ribe, bakalara na crveno, polpeta od bakalara ili hobotnice ispod peke. Izvan dalmatinskog konteksta, toplo bismo ga preporučili uz curry, bez kokosova mlijeka, uz vindaloo, gyoze ili dan dan noodles. Na opširnoj etiketi piše kako bi ga trebalo piti i uz školjke, što nam se čini dosta pogrešnim, jer jadranske školjke ne mogu izdržati tanine iz Burina Plavca malog sivog.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.