Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

PONOSNA LISTA Šest najuspjelijih proizvoda hrvatske prehrambene industrije

hladnjaci-supermarket

Nasuprot nizu vrlo loših i neuspješnih proizvoda o kojima smo pisali prije nekoliko dana, hrvatska prehrambena industrija na tržište redovito izlazi s nizom veoma dobrih do odličnih, i komercijalno uspješnih proizvoda koji su organoleptički među boljima u Europi, i koji donose ozbiljan novac. Evo liste šest najuspjelijih, koji su povezali visoke gastronomske kriterije i širi tržišni uspjeh.

1. Orade, brancini i druge uzgojene bijele ribe

Hrvatska marikultura iz godine u godinu obara rekorde. U epidemijskoj 2020. Cromaris je proizveo 10 tisuća tona bijele ribe, što je šest posto više nego u 2019. Hrvatska marikultura bijele ribe trenutno je šesta najjača u svijetu, a čak 85 posto proizvodnje se izvozi. Najvažnije od svega, uzgojeni brancini, orade i hame uistini su veoma dobri, zadovoljavaju srednje gastronomske kriterije i uvijek su svježi.

2. Plave tune, od Kornata do Brača

Jadranska industrija plave tune iz godine u godinu je senzacionalnija. U Hrvatskoj se 2019. godine proizvelo 3800 tona bluefin tunre, od čega je 90 posto otišlo u izvoz, velikim dijelom u Japan. Hrvatska tuna ušla je u ugledni međunarodni gastrotainment lanac Nobu, a drže je srećom i najbolji hrvatski sushi restorani, od Tekke i Takenoka do Matsunokija. Plava tuna uzgaja se na niz jadranskih destinacija, od šibensko kornatskog akvatorija do Postira na Braču.

3. Istarsko maslinovo ulje

Istra je već pola desetljeća službeno, prema Flos Oleiju, najbolja maslinarska regija na svijetu. Istarska su ulja organoleptički senzacionalna, a proizvodnja se epidemiji usprkos dodatno modernizira i kreće prema ekološkom uzgoju. Istarsko je maslinarstvo kvalitativno najvredniji dio hrvatske prehrambene industrije.

4. Sirevi, od jeftinih kremastih  do skupih prezrelih

Hrvatska gastronomska industrija sira novi je fenomen, koji se počeo razvijati tek prije petnaestak godina. U hrvatskoj industriji sira najviše fascinira raznolikost stilova i cijena. Najviša svjetska priznanja dobivaju i ultrajeftini kremasti ABC, paški Gligora i moćni istarski sirevi iz Špina i Latusa. Hrvatski potrošači još nisu dovoljno svjesni da su im u supermarketima i specijaliziranim dućanima dostupni domaći sirevi koji se mogu mjeriti s boljima na svijetu.

5. Fenomen CSS-a

Crna slavonska svinja zadnjih se godina pretvorila u uvjerljivo najautentičniji segment hrvatske mesne industrije. Sve je više stada s čistim genskim profilom CSS-a, a pojedine prerađevine poput beljskog Crnog kulena i Crne slanine zaista posjeduju najvišu gastronomsku vrijednost. Sve više chefova piše posebne recepte za meso crne svinje.

6. Svježe rajčice

Ovo je malo kontroverzno, jer većina rajčica koje se prodaju u našim supermarketma dolazi iz inozemstva. Međutim, u Hrvatskoj postoje dva vrhunska proizvođača svježih rajčica, Rajska iz Samobora i Mitrovac iz Baranje. I Rajska i beljski Mitrovac proizvode dovoljno rajčica da mogu redovito puniti police supermarketa i opskrbljivati restorane i hotele. Osim uspješne industrijske proizvodnje svježih rajčica, valja spomenuti da mikroproizvodnja rajčica u OPG-ovima stalno napreduje, s mnogo starih sorti punih pravog okusa rajčice.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.