Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POBUNA HRVATSKIH VODIČA Ministarstvo turizma želi dopustiti stranim turističkim vodičima da rade u Hrvatskoj

vodici

U sjeni korone i lockdowna upravo se odvija jedan potencijalni mikroskandal, koji bi mogao dugoročno naštetiti hrvatskoj turističkoj industriji. Naime, predstavnici hrvatskih udruga turističkih vodiča upozoravaju javnost da Ministartvo turizma kani zakonski omogućiti stranim turističkim vodičima da rade u Hrvatskoj, uključujući i vođenje turističkih grupa na povijesno ili prirodno zaštićenim područjima.

U Ministarstvu turizma kažu da se ne radi o zakonskom rješenju nego o pojedinim pravilnicima, te priznaju da razgovaraju s Europskom komisijom o mogućnosti rada stranih vodiča u Hrvatskoj.

Ovaj portal nikad nije bio za zatvaranje bilo kakvih tržišta, pa ni tržišta radne snage. Dapače, mi bismo željeli da što više kompetentnih chefova kuha u Hrvatskoj. Više smo puta afirmativno pisali o nespornoj činjenici da su nam konobari iz Srbije spasili preklanjsku turističku sezonu. Međutim, pitanje stranih ili domaćih turističkih vodiča zadire u samu supstancu hrvatskog turizma.

Kroz naše vrijedne povijesne i prirodne lokacije strane turiste trebali bi voditi jedino domaći vodiči, jer jedino oni mogu biti dovoljno kompetentni da strancima objasne važnost i kontekste pojedinog mikroodredišta ili prirodne vrijednosti: zaista je iluzorno od stranaca očekivati da poslije kraćeg tečaja znaju sve što treba znati o šibenskoj Katedrali, porečkoj Eufrazijani, Orlandovu kipu, riječkoj modernoj arhitekturi između dva svjetska rata ili o velebitskoj degeniji i orlovima i vodenim zmijama u Kopačkom ritu.

Hrvatska Vlada morala bi se u Bruxellesu izboriti za monopol (koliko god mrzimo tu riječ) za hrvatske turističke vodiče. Usput govoreći, na zapošljavanju stranih turističkih vodiča inzistiraju strani touroperatori.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.