Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Klaudio Tomaz u epidemijskoj je godini ušao u najveću moguću investiciju: izgradnju novog skupog vinskog podruma

vinski-izvjestaj-tomaz

U studenom lanjske godine posjetili smo obitelj Tomaz, probali dvadesetak njihovih vina i uživali u jednom od najboljih istarskih pršuta modernog doba: prije nego što je postao vinar, gospodin Tomaz bio je ugledni mesar, što se vidjelo u tom briljantnom pršutu koji nadilazi sve hrvatske pršutarske standarde.

Kad smo odlazili, Klaudio Tomaz rekao nam je da uskoro, već za koji dan, potpisuje dokumente o ulaganju u novi podrum. Riječ je o vrlo ozbiljnoj, višemilijunskoj investiciji u koju se načelno ne ulazi usred najveće zamislive krize na vinskom tržištu.

tomaz-podrum copy

No, usred krizne godine nove su podrume izgradili Frano Miloš, obitelj Tomac, a u gradnju se sada upustio i Klaudio Tomaz, motovunski vinar koji je lani osvojio dvije zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama.

Par tjedana poslije našeg posjeta Klaudio Tomaz poslao nam je pisane odgovore na anketna pitanja za Vinski izvještaj. U jednom od odgovora potvrdio je da se investicija u podrum neće obustaviti. “Na putu smo realizacije naših dugogodišnjih planova, kojih se nismo odrekli unatoč svim problematičnim okolnostima. Radi se o projektima i investicijama na kojima radimo već dugo. Znam da se čini kako je situacija za investicije nepovoljnija nego ikad, ali nadamo se većim potporama kao i nastavku normalnog poslovanja, kako bismo lakše realizirali ulaganje,” napisao je Tomaz.

Obitelji Tomaz novi je podrum zaista neophodan. Sadašnje stanje njihove vinarije može se opisati kao disperzivni garažizam: dio je opreme doslovno na parkiralištu, nešto bačvi u obiteljskoj kući, a nešto na drugim lokacijama kraj Motovuna: iz Tomazove kuće na adresi Kanal 36 puca prekrasan pogled na povijesni Motovun. Stječe se dojam da Klaudio Tomaz spada među istarske vinare koji su lakše podnijeli krizu epidemijske godine.

Tomaz, naravno, priznaje pad prihoda od prodaje vina, ali naglašava kako se i u epidemijskoj godini uvjerio da se kvalitetan proizvod usprkos svim negativnim prilikama na kraju ipak prepoznaje i kupuje. “Epidemijska je godina svojevrsni filter kroz koji kvaliteta pobjeđuje,” smatra gospodin Tomaz.

tomaz-barbarossa

Tomazova su se vina lani ravnopravno prodavala kroz sve moguće kanale, dakle i kroz HoReCu ali i u supermarketima, u izvozu, u vinariji i preko interneta.  Najviše su podbacile lokalne vinoteke, na što upozoravaju svi istarski vinari s kojima smo razgovarali za Vinski izvještaj.

Osobito je zanimljivo da se Teran Barbarossa, koji je lani osvojio zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama (a preklani srebrnu) najnormalnije prodaje u Intersparovim trgovinama, što je zaista svima koristan i golemi doprinos demokratizaciji kulture vina u Hrvatskoj: Tomaz prazni skladište, a kupcima je široko dostupno vino koje je dobilo visoko svjetsko priznanje  Klaudio Tomaz ravnopravno koristi sve prodajne kanale jer je praktičan, brz efikasan i prije svega vjeruje u kvalitetu proizvoda.

Kad smo razgovarali o dugoročnoj i profitabilnoj održivosti hrvatske vinske proizvodnje, Tomaz je ponovno inzistirao na kvaliteti kao glavnom kriteriju: “Moramo raditi na kvaliteti, jer na koncu,   za nama ostaje samo kvaliteta vina i ona prije ili kasnije pronalazi put do publike. Moramo inzistirati na autohtonosti. Važno je imati nešto jedinstveno, što samo vi možete pružiti tržištu.”

Promatrajući šezdesetak godina stari vinograd točno preko puta Tomazove kuće, posve je jasno na što je dvostruki Decanterov šampion mislio govoreći o autohtnosti i kvaliteti.

Klaudio Tomaz jedan je od Motovun Boysa, najnagrađivanije grupe vinara u Istri. Ni Tomaz, kao ni braća Benvenuti ni Marko Fakin, lani nisu doživjeli katastrofu. Godinu su preživjeli uspješnije od velike većine hrvatskh vinara.

Jedinstvena kombinacija vrijednog terroira, visokih ambicija, poslovne okretnosti i prvorazrednog brendiranja gurnuli su Motovun Boyse, pa tako i Klaudia Tomaza, u malu grupu hrvatskih vinara koja se efikasno suprotstavila epidemiji.

Vinski izvještaj 2020/2021. besplatno downloadajte OVDJE

vinski-izvjestaj-2020-cover
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.