Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GIOVANNI POGGIALI (FELSINA) Hrvatska je za nas važno tržište na kojem želimo rasti

vinski-izvjestaj-felsina

Premda mlada po kriterijima Toskane, gdje vinogradarstvom i vinarstvom dominiraju plemićke kuće stare pola tisućljeća, Fattoria di Felsina stekla je status jedne do najvažnijih i najboljih vinarija u Chiantiju.

Felsinu je 1966. godine utemeljio firentinski poduzetnik Domenico Poggiali, strastveni lovac koji je zapravo želio kupiti lovište. U ono je vrijeme na više od dvjesto hektara koliko zauzima imanje Felsina, što na etrurskom znači tvrđava, bilo je samo pet hektara vinograda. No, Poggiali se uskoro opredijelio za vinogradarstvo i vinarstvo, pa je početkom devedesetih Felsina već stekla vrlo snažnu međunarodonu reputaciju.

Danas je na imanju obitelji Poggiali na južnom dijelu apelacije Chianti Classico zasađeno više od 60 hektara vinograda. Riječ je uglavnom o sangioveseu. Poggiali proizvode i vina od drugih sorti, poput prilično poznatog cabernet sauvignona Mastro Raro, kojeg je u Hrvatsku uvozio Lošinjanin Goran Petković. Uzgaja se i nešto chardonnaya.

No, Felsina je prije svega priča o sangioveseu i o Chainti Classicu kao najvažnijoj apelaciji u Chiantiju.  Felsina, čija vina sada distribuira zadarski Atrox, puni pet važnih linija sangiovesea. Bazično vino Chianti Berardenga dobilo je ime po lokaciji na kojoj se nalaze Felsinini vinogradi. Berardenga je veoma dobro, voćno vino s puno višanja, solidnim kiselinama i bogatim taninima koji mu omogućuju višegodišnju pitkost.

felsina-2

Berardenga Riserva strukturiranija je i dulje odležana verzija osnovnog vina. Chianti Classico Rancia je single vineyard nazvan po zgradama u kojima se svojedobno nalazio benediktinski samostan. Ranica je vino visoke kiseline, jakih tanina i neobičnog bouqueta koje je upravo izvrsno s obzirom na cijenu od tridesetak eura. 

Fontalloro je najpoznatije Felsinino vino. Fontalloro ne nosi oznaku Chianti Classico nego IGT (Indicazione Geografica Tipica) zato što dio grožđa ne dolazi iz zone Classico već iz apelacije Chianti Colli Senesi. Fontalloro je veliko, moćno, bogato vino s jakom kičmom tanina i kiselina, koje može trajati desetljećima. 

Naposljetku, Chianti Classico Gran Selezione Colonia najskuplje je Felisinino vino, koje se godišnje proizvodi u tek pet tisuća boca i vrlo je teško dostupno.

Colonia spada među ultimativne izraze potencijala sanigovesea. Riječ je o vinu koje taninskom strukturom i mogućnošću odležavanja povezuje chianti s barolom. U dopisnom intervjuu koji smo radili oko Božića, s Giovannijem Poggialijem, pripadnikom treće generacije obitelji koja je osnovala Felsinu i sadašnjim njenim predsjednikom, razgovarali smo o Felsininim specifičnostima, terroiru Chianti Classica i njegovoj budućnosti.

Kao predstavnik treće generacije vlasnika Felsine, što smatrate najvažnijim dostignućem u više od pola stoljeća postojanja vinarije?

Čuvanje i jačanje sanigovesea konstanta je rada sva tri naraštaja naše obitelji. Poljoprivredni, ali i kulturni kontekst našeg rada usmjeren je prema bogatoj biološkoj različitosti koja iz godine u godinu opravdava našu odluku da se posvetimo sanigioveseu, respektirajući i štiteći jedinstvenost i karakter zemlje na Berardengi. Iskustva starijih uzgajivača obnovljena su i obogaćena u susretu s modernim vinogradarstvom. Dugo iskustvo rada u vinogradima sangiovesea, kao i eksperimenti i istraživanja o sangivoeseu, doveli su nas do toga da možemo mikrovinificirati razne klonove sangiovesea koji rastu na našem imanju i tako bolje razumjeti odnos zemlje i grožđa.

Kako biste opisali položaj Felsine u proizvodnji vina u Chiantiju? Što Felsinu čini posebnom?

Felisinini vinogradi protežu se širokim brdima koja gledaju na grad Castelnuovo Berardenga kraj Siene. Te su padine vrlo otvorene i prozračne, s puno vjetra i mnogo svjetla. Felsina je najjužnije imanje u Chianti Classicu. Privilegirani smo zbog toplije i suhe ljetne klime. Felsina je pogranično područje na samim administrativnim granicama Chianti Classica. Zato uživa u posebnosti niza mikroklima, raznih vrsta tla i pjesaža, što sve naše vinograde čini jedinstvenima. No, mislim da je najvažnije što Felsina nije samo vinarija već je prava farma, posvećena različitim poljoprivrednim žanrovima od kojih svaki zauzima posebnu ulogu u našem ekološkom sustavu.

Kako biste opisali status i imidž chiantija na globalnom vinskom tržištu? Jeste li zadovoljni?

Imidž Chainti Classica bitno je porastao na tradicionalnim tržištima poput Sjedinjenih Država i Europske unije, i na relativno novim tržištima poput azijskog. Rast u percepciji vina koja dolaze iz apelacije Chianti Classico povezan je, naravno, s rastom općenite kvalitete vina iz te apelacije. Kvaliteta vina s oznakom Chianti Classico drastično se poboljšala unatrag nekoliko desetljeća, zbog čega sam vrlo sretan. Zadovoljan sam imidžem i statusom chiantija, ali moramo biti još bolji.

felsina-vina

Je li nova apelacija Gran Selezione važna za daljnji napredak Chiantija?

Definitivno jest. Vina s oznakom Gran Selezione moraju se proizvoditi isključivo od grožđa iz vinograda pojedine vinarije. Nema otkupljenog grožđa, što samo po sebi jamči višu kvalitetu. Gran Selezione predstavlja najviši stupanj izvornosti u proizvodnji Chiantija, kao i najviši stupanj izražavanja terroira unutar pojedine vinarije. Gran Selezione iznimno je važan za promociju sangiovesea, kao i za promociju Chianti Classica.

Što su najvažnije senzorne značajke zaista dobrog chiantija?

Svježina, voćnost, kompleksnost i strukturalna ravnoteža. Chianti Classico izraz je specifičnosti terroira. Veliki Chianti Classico kadar je poboljšati skoro svaku vrstu hrane. On odlično funkcionira u kombinaciji s lokalnom gastronomijom i s kulinarstvom koje je daleko od nas. Naša Berardenga Chianti Classico fino se slaže s australskim jelima.

Što mislite o prirodnim vinima? Jesu li prirodni, organski, biodinamički pristupi u vinogradima budućnost vinske industrije?

Takvi su pristupi vinogradima i vinu iznimno važni. Oni sasvim sigurno predstavljaju budućnost vinogradarstva i vinarstva, ali kao i u svim drugim stvarima, bez isključivosti i “integralizma.” Ne možete se baviti vinogradarstvom a da ne osjećate poštovanje prema zemlji i prema prirodi. Barem ja to tako vidim.

Hrvatska je malo tržište. Kakvi su vaši ciljevi u Hrvatskoj?

Zaista sam sretan što se naša vina distribuiraju u Hrvatskoj. Hrvatska je naš susjed. Hrvatski je turizam jako razvijen, a hrvatska je restoranska scena iznimno kvalitetna. Nama Hrvatska može poslužiti kao uzorni primjer izlaska na neka druga tržišta. Osim toga, Hrvatska se može pohvaliti dugom poviješću proizvodnje vina, a vaši su potrošači navikli piti dobra vina.

Znam, naravno, da Hrvati najviše troše svoja vina, no Hrvatska nam je iznimno zanimljivo tržište na kojem želimo rasti.

Koliko je epidemija oštetila vašu prodaju i prodaju drugih toskanskih vina? Mislite li da će cijene vrhunskih vina nastaviti padati?

Jasno je da svi prolazimo kroz vrlo komplicirano razdoblje, ali mislim da se Felsina dobro snašla. Felisinini su prošlogodišnji rezultati definitivno bolji od očekivanja, što zapravo pokazuje da u svijetu imamo puno lojalnih potrošača. Naravno, mi se moramo prilagoditi novim oblicima komunikacije s potrošačima.

Koja su vam najdraža Felsinina vina?

Teško pitanje, na koje je nemoguće izravno odgovoriti. Probajmo ovako…Berardenga Chianti Classico predstavlja čisto zadovoljstvo u ispijanju mladog svježeg chiantija. Riječ je o vinu koje možemo piti svaki dan. Rancia i Fontalloro predstavljaju se nepogrešivim, lako prepoznatljivim karakterom zemlje i duhana. Fontalloro je ekstrovertan i bogat, dok Rancia govori o svom posebnom položaju. Colonia Chainti Classico Gran Selezione vino je koje bih želio posvetiti svom djedu Domenicu, utemeljitelju Felsine.

Vinski izvještaj 2020/2021. besplatno downloadajte OVDJE

vinski-izvjestaj-2020-cover
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.