Ovaj recept pronašli smo slučajno na instagramu. Dok su francuski restorani u lockdownu, chef Yannick Alleno na svom Instagram profilu objavljuje što kod kuće kuhaju njegovi zaposlenici. Svi, od sous-chefa do hostese i direktorice PR-a. I objavljuje recepte za svako njihovo jelo.
Kako su Allenoovi zaposlenici iz cijelog svijeta, recepti koje objavljuje obuvaćaju sve od ramena i sushija do tradicionalnih portugalskih i kreolskih jela. Rižoto Carbonara recept je mladog Luigija Biscontija iz Apulije, koji je s Allenoom počeo raditi u njegovom bistrou Allenoteque a danas radi u restoranu Pavyllon. Rižoto Carbonara je superpopularno jelo koje spaja dva tradicionalna talijanska favorita u okuse i teksture s kojima se malo što može mjeriti po comfort levelu.
Sastojci
za 2 osobe
Počnite s kuhanjem jaja na niskoj temperaturi. U lonac stavite vodu, zagrijte na 63 stupnja, kuhajte jaja 30 minuta na konstantnoj temperaturi. Ako vam se ne gnjavi s ovakvim finesama, na rižoto dodajte poširana jaja ili sirove žumanjke dobrih svježih jaja.
Sitno nasjeckajte ljutiku. Usitnite pancetu ili guanciale. U loncu rastopite komadić maslaca i ispržite pancetu da pozlati. Izvadite pancetu i pustite da se višak masnoće s nje ocijedi. Na masnoći koja je u loncu ostala od pancete pržite ljutiku i tostirajte rižu. Kad riža postane proizrna deglazirajte bijelim vinom. Kad se vino reducira počnite podlijevati temeljcem i miješati na laganoj vatri.
Kad je riža al dente maknite lonac s vatre, malo posolite, mantekirajte maslacem i parmezanom. Poklopite rižoto i ostavite da stoji još dvije minute, pa još jednom promiješajte. Rižoto poslužite u dubokim tanjurima, na sredinu stavite jaje, pospite ga crumbleom od pancete i s dosta krupno mljevenog papra.
Ako nemate gunaciale koristite pancetu, ako nemate pecorino zamijenite ga parmezanom, a ako vam se ne da gnjaviti s kuhanjem jaja dobro će funkcionirati poširana jaja ili sirovi žumanjci ako imate dobra i jako svježa jaja.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.