Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAKON CJEPIVA HRANA Bill Gates je najveći privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Americi

bill-gates-poljoprivreda

Teoretičari zavjere upravo su dobili novo gorivo za teze o jednom od svojih omiljenih likova. Prema američkom časopisu The Land Report, osnivač Microsofta, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, veliki filantrop i promotor cijepljenja Bill Gates, najveći je privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Americi.

Gates je s godinama kupio 108.456 hektara poljoprivrednog zemljišta i kupuje i dalje. U zimskom broju časopisa na čijoj naslovnici je Gatesova fotografija s naslovom Meet Farmer Bill, piše da je većina njegovih zemljišta na Floridi i u Washingtonu, a ukupno u 18 saveznih država. Najveća Gatesova imanja su u Louisiani, Arkansasu i Nebraski, zatim u Arizoni.

bill-gates-land-report

Zemljišta su upisana na Cascade Investments, Gatesovu privatnu invensticijsku firmu, preko koje ulaže u prehrambenu osiguravajuću kuću Ecolab, kanadske željeznice i Vroom, trgovinu rabljenim automobilima.  Fondacija Bill i Melinda Gates još je 2008. počela investirati u održivu poljoprivredu, sa 360 milijuna pomoći malim poljoprivrednicima u subsaharskoj Africi i jugoistočnoj Aziji.

Nakon toga fokusirali su se na razvoj “superkultura” otpornih na klimatske promjene i uzgoj krava s velikim prinosom mlijeka.  Lani su pokrenuli Gates Ag One, neprofitnu organizaciju koja će razvijati ove projekte. Nije jasno što planiraju sa svim poljoprivrednim zemljištem u Americi, zasad se čini da će ga konzervirati, a neke koristiti za razvojne projekte. 

Iako je Bill Gates najveći privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta, nije apsolutno najveći pojedinačni vlasnik, na prvom mjestu je John Malone, predsjednik kompanije Liberty Media koji posjeduje 890.308 hektara šuma i rančeva, a na trećem mjestu je osnivač CNN-a Ted Turner. Čista zemlja na kojoj se može održivo proizvoditi hrana postala je statusna investicija američkih bogataša.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.