Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Restorani i pivnice u Češkoj otvorili su se usprkos zabrani. Registrirali su se kao mjesni stranački odbori

ceska

Niz čeških restorana i pivnica u subotu se otvorilo i počelo posluživati goste iako je u Češkoj još na snazi lockdown. Riječ je prosvjednoj ugostiteljskoj inicijativi Crk’o pas, nazvanoj po skraćenici za češki epidemiološki sustav PES koja na češkom znači pas.

Češka vlada je psa odbrala i za pandemijsku maskotu, pa dobru epidemiološku sliku označavaju slikom psa koji veselo maše repom, a lošu slikom psa koji reži. Suočeni s posljedicama loše vladine politike i uzaludnošću argumentacije i prosvjeda, češki ugostitelji odlučili su pravno nadmudriti državu. Osnovali su političku stranku Otvorit ćemo Češku i obavijestili sve restorane, kafiće, pivnice i barove koji žele raditi da se prijave kao mjesni stranački odbori u kojima članovi stranke održavaju političke sastanke.  

“Svaki restoran koji se prijavi bit će registriran kao stranački odbor, u njemu će se održavati sastanci a gosti će biti članovi naše političke stranke. Sastanci lokalnih skupština, političkih stranaka i parlamenta izuzeti su iz zakona o izvanrednim situacijama”, objas io je novinarima vođa pokreta otpora čeških ugostitelja Jiri Janeček.  U svakom lokalu koji se otvori bit će peticija za osnivanje političkog pokreta, a na ulazu oznaka da je lokal zapravo sjedište stranačke organizacije. U prvom valu registriralo se više od tisuću restorana i kafića. Otvaranje ugostiteljskih objekata ove subote Crk’o pas je najavio još početkom siječnja kad je bilo jasno da Vlada nema namjeru razmotriti popuštanje lockdowna.

Ugostitelji u Italiji i Poljskoj također su najavili svojim vladama da će naprosto otvoriti bez obzira na posljedice. Talijani su na kraju uglavnom odustali i samo upalili svjetla u lokalima u znak prosvjeda, a u Poljskoj je situacija nešto kompliciranija. Naime, tamo se ugostitelji pozivaju na pravne presedane. U mjestu Opole sud je presudio u korist ugostitelja koji je tužio državu jer ga je zatvorila, uz obrazloženje da se gospodarski objekti ne mogu zatvarati uredbom vlasti ako nije uvedeno izvanredno stanje, nego da se za lockdown mora urediti zakonom.

U Poljskoj, kao i mnogim zemljama, lockdown je uveden uredbom vlade, bez zakonodavaca. Inicijativa Gorski veto koja obuhvaća ugostitelje koji rade na skijalištima, najavila je da će otvoriti ovog vikenda. Kao i Česi, poljski ugostitelji najavljuju osnivanje stranke Štraj kgospodarstvenika. Neki restorani u Poljskoj pokušali su zaobići lockdown preregistracijom u urede u koje gosti dolaze raditi kao u coworking prostor, jedno se klizalište registriralo kao cvjećarnica na ledu u koju kupci moraju dolaziti na klizaljkama. Češka vlada želi produljiti lockdown do 23. veljače, u Poljskoj je zasad propisan do 31. siječnja.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.