Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

PROSJEČNA LISTA Šest zagrebačkih slastičarni koje su bolje od ostalih

le-kolac

U Zagrebu, dakle, više nema vrhunskog slastičarstva. Prije tri ili četiri godine imali smo Mak na konac, Time i stari. Orijent. Međutim, zagrebačka publika nije bila spremna plaćati vrhunske kolače, napravljene od najboljih uvoznih i najsvježijih lokalnih sastojaka. To je materijalna činjenica o kojoj više nema smisla raspravljati.

Pa sad imamo scenu wannabe ozbiljnih slastičarni s mediokritetskim, često tehnički katastrofalnim desertima i scenu vrlo starinskih slastičarni, u kojima je sve kao prije pedeset godina, što nije kompliment, jer slastičarstvo od prije pedeset godina nije poznavalo mnoge važne tehničke postupke niti je razumijevalo procese koji se dešavaju tijekom obrade određenih sastojaka. Izabrali smo, ipak, šest slastičarni koje su po mnogočemu, ili barem po jednom ili dva proizvoda, zaista bolje od ostalih.

1. Le Kolač, Petrova, Europski trg

le-kolac-six-1

Le Kolač postao je mala tvornica slastica kojoj se, kao i u skoro svakoj tvorničkoj proizvodnju, nužno dešavaju pogreške. No, sladoledi su izvrsni, keksi jako dobri, formatizirani kolači uglavnom korektni, dok s tortama znaju fušati.

2. Melt, Radićeva

melt-zagreb-g

Melt nije slastičarna nego bistro. Ali, njihovi sladoledi, osobito sezonski, voćni znaju biti briljantni. Meltove sladolede vrijedi preporučiti svakom tko cijeni pravi sladoled.

3. Jolie Petite Patisserie, Ujevićeva (Knežija)

jolie-petite

Riječ je o lijepom prostoru s vrlo lijepim kolačima koji imaju odlično tijesto i atraktivne glazure. Međutim, kreme su prilično bezokusne. Jolie Petite Patisserie ipak je, kao i Le Kolač, prilično profesionalna slastičarna, neusporedivo kompetentnija od zagrebačkih standarda.

4. Piece of Cake, Petrova

piece-of-cake

Piece of Cake mala je zanatska slastičarnica koja proizvodi simpatične, katkad veoma dobre kolačiće s čistim, preciznim okusima. Njihove minijaturne princes krafne spadaju među atraktivnije slastičarske proizvode u Zagrebu.

5. Orijent, Maksimirska i Petrinjska

orijent

Dobronamjerno govoreći, sadašnji Orijent nije ni na pedeset posto savjesnosti, strasti, mašte, okusa i tekstura starog Orijenta. No, u nekim je popularnim slasticama, poput kesten pirea, i dalje bolji od konkurencije.

6. Jakšić, Zvonimirova

jaksic-strudla-visnja

Kao što je Melt na ovoj listi zbog sladoleda, tako smo vrstili i Jakšić isključivo zbog sezonskih savijača. Njihove ljetne i ranojesenske štrudle od trešanja i šljiva daleko su najfinije u gradu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.