
“Danas smo se upravo okupili i krenuli sa ukuhavanjem novih jela, to je za nas najkreativniji i najljepši dio u godini,” rekao nam je u ponedjeljak vlasnik Boškinca Boris Šuljić, koji je otvorenje legenarnog paškog restorana i pobjednika ovogodišnjeg izbora za Restoran godine Kulta Plave Kamenice, najavio za sredinu veljače. Iako se još ne zna kada će Vlada ukinuti lockdown za restorane, Boškinac kao butikni hotel formalno ne mora biti zatvoren, a najavom otvorenja u veljači stvaraju i svoju tradiciju.
“I prošle smo godine otvorili za Valentinovo. Želimo to uvesti kao praksu i u narednim godinama. Mi smo na papiru već odradili idejne skice većine jela, a sada nam predstoji njihovo elaboriranje u našoj kuhinji. Za Valentinovo ćemo imati dva menua, jedan od osam slijedova i jedan od četiri slijeda. Nakon toga još najmanje jedan mjeseca dana sva ta jela idu na fine tuning i završno brušenje, tako da se nadamo za Uskrs imati posloženu kompletnu ponudu do najsitnijeg detalja. Sve sobe i restoran već su bukirani za Valentinovo,” kaže Šuljić.
“Razlog za otvaranje u veljači jest i to što krećemo s novim timom u kuhinji i trebat će nam neko vrijeme dok se svi ne harmoniziramo i uskladimo energije” Boškinac za Valentinovo i idućih nekoliko tjedana očekuje isključivo domaće goste, a na njih će se oslanjati i dulje, ako se ne ublaže protuepidemijske mjere za putovanja.
Log into Facebook
Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.
“Tako je bilo i prošle godine, do zatavaranja u ožujku. Naši gosti suprije svega foodieji, wine&gourmet i lifestyle gosti iz Zagreba, Istre, Dalmacije, Kvarnera i šire. Vjerujem da će za Uskrs biti puno bolja situacija i da će nam se vratiti i ostali gosti, bar iz onih nama najbližih zemalja, poput Slovenije, Austrije, Njemačke i Italije.”
Ovu sezonu, procjenjuje Šuljić, više nego ijednu će obilježiti last minute i last second rezervacije. “Vjerujem da ćemo ostati u hektičnom režimu last minutea, otkazivanja i storniranja, tu smo razinu stresa preživjeli prošle godine, to smo apsolvirali. Za ovu sezonu probat ćemo se bolje pripremiti.”
Konceptualno, u Boškinčevoj gastronomiji neće biti radikalnih zaokreta. “I dalje nas zanima mikrolokalni pristup. Želimo istraživati Pag i prezentirati ga u visokoj kuhinji. Boškinac je već izgradio svoj stil u tehničkoj izvedbi i prezentaciji, pa želimo nastaviti nadograđivati postojeći koncept, naravno uz puno poštivanje autorskog rukopisa našeg novog chefa Marka Turkovića.” Važnu ulogu u Boškincu imaju sous chef Matija Kruhonja, glavna slastičarka Zrinka Sutlović i konzultant Hrvoje Petrić. “Taj će kvartetu brusiti sve nijanse novih jela,” kaže Šuljić. Timu će se uskoro pridružiti i poznati maitre d’.
Boškinac i ove godine izlazi s osmoljednim menijem koji s pozdravima iz kuhinje i malim zalogajima zapravo ima 14 slijedova, i kraći četveroslijedni meni. “Ambicije menija su prije svega prezentirati najvažnije paške namirnice, reinterpretirati neke klasike i modernizirati ih, ne umanjivati vrijednost prvoklasnih namirnica pretjeranim tehniciranjem ili kombiniranjem s prevelikim brojem sastojaka, i najvažnije, učiniti naše goste zadovoljnima i sretnima. Mi smo samo restoran u kojem samo želimo nekog pristojno ugostiti i dati mu ukusnu i svježu hranu. Sve što radimo proizlazi iz toga i ne smijemo zaboraviti tu osnovnu premisu naše industrije.”.
Talentirani mladi chef Marko Turković, koji je u Boškinac došao s pozicije sous-chefa u zagrebačkom restoranu ManO2, na novi meni donijet će rukopis koji je publika već donekle upoznala. “Nije tajna da Marko voli vatru, da osnovnu namirnicu voli kombinirati s najviše tri sastojka, da voli more i škoje. Sve ostalo moći ćete se uskoro uvjeriti u Boškincu,” najavio je Šuljić.
Boškinac se već priprema za proljeće, s paket aranžmanima. “Svi se nadamo da će se stvari s epidemjom smiriti i da ćemo, kao i naše kolege diljem svijeta, početi normalno raditi ono što najbolje znamo. Da će nam se ljudi vratiti u restorane, a s njima i veseli žamor, zveckanje čaša, fini mirisi i slavlje života kakvog poznajemo i kakvog nisno zaboravili,” zaključuje Šuljič. Boškinac se službeno otvara 12. veljače 2021.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.