Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RESTORAN GODINE 2020. Pobjednik je paški Boškinac sa 148 bodova

restoran-godine-2020-boskinac

Novaljski fine dining restoran Boškinac uvjerljivo je pobijedio u ovogodišnjem izboru za Restoran godine Kulta Plave Kamenice. Boškinac je osvojio 148 bodova. Restoran godine izabralo je četrdesetak profesionalaca iz restoranske industrije, koji su mogli glasati za pet restorana i svrstati ih od prvog do petog mjesta.  

boskinac

Boškinčev je trijumf apsolutno zaslužen zbog dva razloga. Prvo, Boškinac je ove godine neposredno prije početka epidemije dobio Michelinovu zvjezdicu: i lani se vidjelo da restoran Borisa Šuljića stalno raste, što mu je donijelo zvjezdicu. Drugo, važnije: Boškinac je samo jedan od tri hrvatska fine dining restorana koji su u ovoj, najkriznijoj zamislivoj godini, odlučili dignuti gastronomsku ljestvicu. Skoro svi drugi fine dining restorani, sasvim logično, orijentirali su se na strategije preživljavanja i pronalazak poslovnih modela koji bi im omogućili kakav takav promet između dva lockdowna i raznih restrikcija.

boskinac-g-skampi

Boškinac je, pak, baš ove godine izišao s dosad najradikalnijim i najzaokruženijim degustacijskim jelovnicima. Ovogodišnji, dvanaestosljedni meni chefa Matije Bregeša ujedinio je eleganciju i tehničku perfekciju svjetske razine s rustikalnim karakterom lokalnih jela. Tipični primjeri dvije strane Bregešova kuhanja su tartar od škampa s kremom od badema, vjerojatno najljepše i najotmjenije jelo dosad posluženo u Boškincu, i tortelini sa skutom i janjećim srcem koji su bili dosta tvrda posveta otoku. No svih je dvanaest jela bilo zanimljivo, neka su bila impresivna, a duga večera prošla je bez praznog hoda i nepotrebnih tanjura, što je razmjerno rijetko u ovako opsežno koncipiranim jelovnicima.

Boris Šuljić, jedan od vodećih hrvatskih ugostiteljskih poduzetnika, Boškinac je definirao kao gastrohotel prije skoro dvadesetak godina: njegovi prvi chefovi bili su Stephan Macchi i Dino Galvagno. Ove je godine Boškinac doživio vrhunac; odluka da se u kriznom vremenu ide maksimalno ambiciozno pokazala se potpuno ispravnom.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Chef Matija Bregeš, koji je izvrsno koristio mikrolokalne sastojke pa je dio menija bio obilježen i foragingom u okolici hotela, napustio je Boškinac u listopadu ove godine. Iz Boškinca je otišla i slastičarka Lena Šarić. Kako će funkcionirati nova mlada ekipa predvođena donedavnim sous chefom Mana2 Markom Turkovićem, pokazat će iduća sezona. U svakom slučaju, Boškinac je od svojih početaka do danas prije svega autorski projekt Borisa Šuljića.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.