Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MARIN MEDAK Izjava ministra Horvata je nebulozna, ni 15 tisuća obroka na Baniji nije dovoljno

medak-petrinja

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak u nedjelju je odgovorio na izjave ministra graditeljstva Darka Horvata, koji tvrdi da je petnaestak tisuća toplih obroka dnevno, koliko je privatna inicijativa ugostitelja deset dana pripremala za stanovnike, volontere i pripadnike spasilačkih službi – previše i neodrživo. Premijer Andrej Plenković nakon Horvata je potvrdio da će država, koja se u rješavanje pitanja prehrane uključila tek desetak dana nakon potresa, prehranu na potresom pogođenim područjima prepustiti vojnoj tvrtki Pleter. 

petrinja-9
Foto/Richard Gruica

“Hranu je spremao niz volontera, a hranu i sve potrepštine nabavljali smo sami. Uvjeti nikako nisu sanitarni, normalni. Da je nama vojska dala onu kuhinju što ima, mi bismo izbacili 18.000 obroka. U ovoj državi je normalno sve što je nenormalno. Ja bih rekao da je morao negdje postojati protokol za ovakve situacije. Ne želim uopće ulaziti u to tko je to trebao raditi, ali netko je trebao raditi taj protokol. Netko je morao znati u datom momentu – izjavio je Medak za 24sata. Kuhinja na koju se referira je specijalna mobilna kuhinja vellikog kapaciteta koju je, kako je objavio Index.hr vojska cijelo vrijeme imala na raspolaganju ali je nije nikom ponudila “jer Stožer nije ništa pitao”.  

Improvizirana kuhinja u Petrinji izbacilvala do četiri tisuće toplih obroka dnevno, iz restorana i catering kuhinja u Zagrebu i okolici stizalo je do šest tisuća obroka dnevno, a ostalo se kuhalo u Topuskom i na par manjih improviziranih punktova. Potrebe na terenu iz dana u dan su povećavale broj toplih obroka koji je na kraju došao do oko 15 tisuća. Država se uključila tek kad su je chefovi pozvali, i to tako da su predstavnici Civilne zaštite, ministar Aladrovići i ministar Horvat prvo najavili da kad država preuzme prehranu topla jela neće dobivati “oni koji to ne zaslužuju” da bi na kraju prehranu povjerili vojnoj firmi vrlo dvojbene poslovne kompetencije.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.