Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MARIN MEDAK Država mora preuzeti prehranu ljudi na Baniji. Ne želimo da chefove sutra netko proziva za ratno profiterstvo

medak-petrinja

Chefovi iz privatne inicijative koja se već gotovo deset dana brine za prehranu tisuća ljudi na Baniji, danas su na koordinacijskom sastanku sa Stožerom počeli dogovarati modele prebacivanja prehrane na državne službe. Kako smo objavili u srijedu, chefovi su na Baniji spremni ostati koliko bude trebalo lokalnom stanovništvu, ali žele da država što prije preuzme odgovornost i organizaciju za nabavu, zalihe, uvjete rata i osposobljavanje kuhinja koje na dulje vrijeme mogu isporučivati više od 10 tisuća topli obroka dnevno, kolike su realne potrebe na baniji.

[adsense_content_v2]

Trenutno se kuha u dvije profesionalne kuhinje u Topuskom i Sisku, i u nekoliko improviziranih kuhinja pod šatorima i food truckovima. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović u srijedu je zatražio da se šatorska kuhinja na Trgu hrvatskih branitelja izmjesti iz centra grada, jer je među urušenim zgradama urušena s tri strane.

Na današnjoj press konferenciji Stožera, ministar branitelja Tomo Medved najavio je da će država u idućoj fazi preuzeti isporuku toplih obroka na Baniji, bez daljnjih detalja.

“Želimo dugoročno riješiti strategiju za službe koje će preuzeti prehranu, bio to Crveni križ ili netko drugi,” rekao je uoči sastanka sa Stožerom inicijator kuharske humanitarne akcije, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelje Marin Medak. “Nije nam problem ostati još tri ili četiri tjedna, nećemo ostaviti nikoga gladnim, ali sada zaista moramo početi strukturirano izlaziti iz ovoga i organizaciju prehrane predati državi. Ne možemo više mrcvariti svoje ljude koji rade u nehumanim uvjetima, bez tekuće vode, bez sanitarnih uvjeta, bez kontrole robe. U svakom poslu postoje pravila pa tako i u našem. Moramo imati sljedivost i neprekinuti temperaturni lanac, što ovdje ne možemo. Nemamo uvjete za kuhanje, temperature padaju, cisterne će nam se smrznuti, ne želimo ugrožavati sigurnost ljudi na ledu i poledici. Nama takva odgovornost ne treba. Želimo artikulirano izići van i uredno sve prepustiti službama.” 

Medak je pozitivno ocijenio reakciju države na zahtjev kuhara za namirnicama. ”Država je na naš zahtjev za namirnicama iz robnih rezervi reagirala munjevito, u nedjelju smo ih zatražili u ponedjeljak navečer su bile na terenu. Mogu samo pohvaliti reakciju države i PIK Vrbovca, s kojim smo dogovorili da se stoka zakolje i da se dopreme rezovi prema normativima koje smo tražili. Ali mi ne želimo te namirnice sami koristiti niti raspolagati njima, ne želim da me netko danas sutra proziva za ratno profiterstvo ili bilo što.”  

Na pitanje o problemima chefova u suradnji s državnim službama, Medak je odgovorio da suradnje praktički nije ni bilo, jer su kuhari samoinicijativno došli na Baniju i počeli kuhati.

“Crveni križ nam je izišao u susret s donacijama. Oni su nam otvorili svoja skladišta, ali što to vrijedi kad nama treba 200 litara ulja a oni na skladištu imaju 17 litara! Ne možete kuhati kad vam nedostaje 90 posto namirnica. Tada smo se obratili Ministarstvu gospodarstva, Crveni križ je pomogao u kontaktima, i Ministarstvo nam je izišlo u susret,” objasnio je Medak, “Ali sada je ključno da prepustimo organizaciju Stožeru i da se prehrana osigura strukturirano kako bi se osigurala topla hrana za sve ljude koji ovdje imaju potrebu za njom. Nitko ne može reći da tih potreba nema. Mi ih vidimo, jer svaki dan skuhamo 15 tisuća obroka.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.