Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

LISTA ZA VAN 11 najukusnijih jela iz dostave koja smo probali u zadnjih mjesec dana

frankos-pizza

Restorani se u drugom lockdownu ponašaju puno inovativnije i profesionalnije nego u onom proljetnom. Meniji su bogatiji i originalniji, cijene su zaista niske, a umjesto ovisnosti o dostavnim službama, većina restorana okrenula se izravnoj prodaji hrane za van ili vlastitoj dostavi. Stoga je bilo relativno lako izabrati čitav niz vrlo dobrih restoranskih jela za van, u kojima smo uživali u zadnjih mjesec dana.

Naravno, na prvim su mjestima hladna jela jer ona, čisto tehnički, puno bolje podnose prijevoz od barem 90 posto toplih jela.

1. Sushi (posebno nigiri) Tekka

tekka-drive-in-sushi

Sushi je idealan za dostavu. Sushi u dostavi ne mijenja bitne organoleptičke ni prezentacijske značajke. Tekka je uvjerljivo najbolji sushi restoran u Zagrebu i Hrvatskoj (što Tekki priznaje većina konkurenata na tržištu sushija i fusiona). Tekka nam je ovih dana dostavila kutiju vrlo solidnih sushi rolica i kutiju fenomenalnih mlakih nigirija s masnom blijedom tunom koja se topila u ustima. Sushi u Tekki vjerojatno je najbliže što se dostavna hrana može približiti restoranskom gastronomskom iskustvu.

2. Sirove kamenice, Tač

tac-bozic-2020-15

Kamenice su, baš kao i sushi, perfektne za dostavu. Tač nabavlja kamenice u Stonu , pa ih pakira u male kutije i isporučuje na podlozi od morske soli. Vizualni efekt je izvanredan, a same su kamenice fenomenalne, velike i mineralne, kao što i trebaju biti u ovo doba godine.

3. Tartar biftek, Noel

noel-tartar

Noelov tartar biftek ima školsku teksturu scjekanog mesa, lijepu crvenkastu boju i optimalno je začinjen. Daleko najbolji tartar biftek za van  u Zagrebu. Izvrsno je što se Noelov tartar biftek uz petnaestak minuta čekanja, može kupiti i u Noelovom delikatesnom dućanu pokraj restorana. Košta 125 kuna.

4. Brancin s povrćem, Esplanade

Ovdje prvi put ulazimo u sferu tople kuhinje. Esplanadinu oboritu ribu s povrćem morate dovršiti kod kuće. U Esplanadinom ćete paketu dobiti filee divlje bijele ribe okružene koromačem, tikvicama, rajčicom, patlidžanima i shiitake gljivama. Sve zajedno na oko osam minuta treba staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Rezultat je vrlo blizak brancinu kojeg biste dobili u Zinfandel’su.

5. Poke s tunom, Izakaya

Poke je još jedno jelo koje prirodno pripada žanru hrane za van. Izakayin je poke pun lijepo mariniranih kockica tune, ukusnog coleslawa, hrskavih algi i dobro kuhane riže.

6. Hobotnica s krumpirom, Korčula

korcula-pick-up-g

Ova nas je hobotnica “ispod peke”, pripremlejna u konvektomatu, iznenadila mekanom teksturom, dobro pogođenom aromatikom i izvrsnim, gotovo kremastim krumpirom. Ona nije posve jeftina (135 kuna za veliku porciju) ali je zaista nešto posebno. 

7. Štrukle, Noel

noel-vokal-strukle

Noelove su štrukle senzacionalne. Chef Bruno Vokal uspio je pretvoriti zagorske štrukle u čisti fine dining. One su višeslojne u teksturi, prepune jakih ali dobro uravnoteženih mliječnih okusa, stalno traže idući zalogaj. Probajte ih uz suhi pjenušac. Koštaju 65 kuna

8. Sarma, Vinodol

vinodol-sarma-g

Vinodol već četiri godine kuha jednu od najfinijih sarmi u Zagrebu. Vindolova sarma izrazito je nerustikalna, elegantna koliko god to sarma smije biti, i da nije većeg komada slanine, reklo bi se kako je riječ o premodernoj o inačici ovog tradicionalnog narodnog jela. Obilna porcija Vinodolove sarme s pireom koju možete kupti ispred ulaza u restoran, košta 68 kuna.

9. Karaage piletina, KAI Street Food Bar

kai-karaage

Ovo jelo, koje će se početi redovno prodavati idućeg tjedna, zaista nas je oduševilo. Umjesto uobičajeno bezokusne piletine kojoj tek razni umaci daju karakter, naišli smo na ukusno, hrskavo, bogato meso koje se izvrsno slaže s marinianim ljubičastim lukom. Momci iz Kaia malo pretjeruju s majonezom, što je jedina zamjerka njihovom karaageu.

10. Pananag Curry, Siam Thai 

siam-thai-hrana

Crveni curry s bijelom ribom u vrtualnom restoranu Borne Janeša spada među najdrastičnije primjere tajlandske kuhinje u Zagrebu. U slučaju tajlandske ulične hrane, pridjev drastično čisti je kompliment. Ovaj crveni curry svojom nas je ljutinom gotovo natjerao da plačemo, ali nam je svejedno omogućio da osjetimo sve njegove mirisne sastojke. 

11. Calabrian Red Napoletana, Franko’s Pizza and Bar

frankos-pizza

Inače ne volimo pizzu iz dostave jer se uvijek skuha u kutiji, omekša na krivim mjestima dok se tekstura mozzarelle pretvori u teksturu žvakaće gume.

No, Franko je barem na manjim udaljenostima (stanujemo točno 580 metara zračne linije od pizzerije) uspio izbjeći sve te devijacije i tri puta u mjesec dana isporučio nam je pizzu vrlo blisku onoj kakvu smo navikli jesti u pizzeriji. Pikantna Calabrian Red naš je favorit među Frankovim pizzama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.