Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FINALNO ODBROJAVANJE Teran Il Primo Marka Fakina osvojio je peto mjesto s 30 bodova

VINO-GODINE-2020-COVER

Marko Fakin iz Motovuna natjecateljski je fenomen hrvatske vinske industrije. Fakin četiri godine zaredom osvaja Decanterove zlatne medalje, uglavnom za različita vina. Ove je godine gospodin Fakin dobio zlato za Teran Il Primo iz berbe 2019. Prethodnih su godina zlatne medalje osvajale još i obje Fakinove malvazije, standardna i macerirana Il Prima, dok je Teran Decanterov recidivist.

Tajna Fakinova uspjeha leži u fenomenalnim, uglavnom starim vinogradima oko Motovuna – području u kojem vinograde imaju i dvije druge šampionske vinarije Benvenuti i Tomaz – ali i u Fakinovim radikalnim vinogradarskim metodama koje uključuju drastičnu zelenu berbu i prilično kasnu berbu grožđa za elitne etikete.

vino-godine-2020-fakin-teran-primo

Grožđe za Teran Il Primo bere se, primjerice, u listopadu, što se ove godine zbog velikih kiša u krivo vrijeme pokazalo prilično riskantnim. Teran je grožđe puno tanina i kiselina. Načelno, teranu treba bar nekoliko godina da bi se smekšao, zaokružio i postao užitan. Utoliko je nevjerojatnije da je Marko Fakin dobio svjetsku zlatnu medalju za mladi teran.

No, Il Primo iz 2019. godine razoružava i impresionira intenzivnim aromama i okusima malina i borovnica, dramatičnom purpurno-sjajnom bojom, naglašenom svježinom i vrlo čvrstom strukturom. Ovo će odlično vino biti zanimljivo probati za pet godina. Može se pretpostaviti da će s vremenom dobiti dodatnu, eteričnu dimenziju velikog crnog vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.