Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

U ČAST STARIH VINA Devet impresivnih odležanih vina u kojima smo uživali ove godine

margaux-1988

Mogućnost odležavanja, dozrijevanja i mijenjanja kroz godine jedna je od esencijalnih značajki vrhunskih vina. Veliko vino dolazi do punog izražaja tek s vremenom. Ove smo godine imali sreću probati i ozbiljno piti dosta vina starijih od deset godina. Evo liste vina koja su ostavila najsnažniji dojam.

1. Chateau Margaux 1988, Bordeaux

Ovo je vino izvrsno premda ne spada među najbolje starije Margauxe koje smo probali. Vina iz 1989. i 1990. definitivno su vibrantnija i moćnija. Međutim, Margaux iz 1988. kojeg smo pili par dana prije Božića s Ninom i Jurajem Dusperom, idealan je primjer uspješno odležanog bordeauxa, temeljenog na cabernet sauvignonu. Margaux iz 1988. postao je baršunasto mekan, ekstremno kompleksan, zadržavajući jako puno crnog voća i lijepu duboku rubinsku boju, koja je tek na rubovima dobila ciglaste nijanse. Ovaj Margaux, koji može trajati još dvadesetak godina, primjer je svjetskog klasika. Vina poput Margauxa iz 1988. trebali bi probati svi oni koji se zaista žele razumjeti u vino.

2. Jacquesson D.T. 2002, Champagne

Vrhunski šampanjac nema rok trajanja (premda u medijima i knjigama možete pročitati ili čuti suprotno). Jacquessonov kasno degoržirani šampanjac iz izvrsne berbe 2002. trajat će još nekoliko desetljeća, zahvaljujući ekstremno tvrdoj, gustoj, kiseloj strukturi koja se tek počela rastapati u ovom veličanstvenom vinu.

3. Roederer Cristal 2008, Champagne

Cristal iz 2008. možda je najbolje vino u povijesti tog prestižnog branda. Cristal iz 2008. ima teksturu rastopljenog metala i strukturu čvrstu kao protupotresni armirani beton. Bouquet i okus hedonistički su prebogati, a vino je još sasvim mlado.

4. Dom Perignon 2008, Champagne

Riječ je o najelegantnijem Perignonu još od 1990. godine. Kako smo probali sve berbe Perignona od 1982. do danas (kao i neke starije berbe poput 1964.) na temelju iskustva možemo pretpostaviti da će Perignon iz 2008. trajati barem do 2050.

5. Krug 2004, Champagne

Vintage Krug smatra se najboljom vrijednosti za novac među luksuznim šampanjcima. Vino iz 2004. snažno je koncentrirano, gusto, s puno kiselina i bouquetom kojim dominiraju đumbir, lješnjaci, brioše, zrna kave i kandirani citrusi.

6. Montrose 2010, Bordeaux

Radi se o Bordeauxu iz knjiga, koji upravo dolazi u punu formu. Njegov agresivni, grafitno zadimljeni, duhansko voćni bouquet može se uspoređivati s vrhunskim i mnogo skupljim Lafiteima i Latourima. U ustima se osjeti jako puno zrelih tanina. Još jedno vino koje će sigurno trajati najmanje do 2050. godine.

7. Gravner Breg Bianco 2007, Brda/ Collio

Kad bismo ocjenjivali vino po boji, što danas nema smisla, ovog bi Gravnera odmah trebalo diskvalificirati. Bianco Breg iz 2007. nema, naime, boju suhog vina nego tamnosmeđu boju XO konjaka ili oloroso sherryja. Međutim, bijeli Breg, koji se više ne proizvodi, toliko je svjež i na nosu i na okusu, da se doima kao da nikad nije došao u dodir s kisikom. Radi se o još jednom remek djelu jednog od svjetski najvažnijih modernih vinara.

8. Larmandier Bernier 2008, Champagne

Već smo petnaestak godina nekritički obožavatelji ove plemenite growers Champagne vinarije. Šampanjac iz 2008. nevjerojatno je graciozan i eteričan. Trebao bi se poboljšavati još barem desetak godina.

9. Frano Miloš Stagnum 2003, Pelješac

Ove smo godine otvorili par boca Stagnuma iz 2003. koje, vjerojatno zbog čepa, nisu bile tehnički ispravne. Ali, one ispravne spektakularan su primjer da plavac mali može davati vina vrijedna četrdesetak godina odležavanja. Oni su još energični, vibrantni, naglašeno voćni i jedva čekaju da ih se proba za pet ili šest godina

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.