Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

A VINO GODINE JE…Urban White Davida Štampara zauzima sedmo mjesto s 22 boda

VINO-GODINE-2020-COVER

Međimurska obitelj Štampar vinogradarstvom i vinarstvom bavi se doslovno cijelo stoljeće. Pjenušce, međutim, proizvode tek od 2013. godine. I poslije manje od sedam godina za svoj su Urban White, pjenušac napravljen tradicionalnom metodom, osvojili zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama, što je sjajan uspjeh i za Međimurje i za rastuću hrvatsku scenu pjenušavih vina.

Urban White vinificiran isključivo od pušipela, odležavao je 22 mjeseca na kvascima, a degoržira se tri mjeseca prije izlaska na tržište. Moramo priznati da smo Urban White prvi put ozbiljno probali tek na Badnjak. Ostavio nam je veoma dobar dojam, iako smo ga pili neposredno prije Perignona iz 2008. godine koji nije prijateljsko društvo ni za jedan pjenušac, kao ni za 99 posto šampanjaca jer je preveličanstven.

vino-godine-2020-stampar-urban-white

Urban White vino je vrlo čvrste, moderne strukture sa svega 3,9 grama šećera i 8,5 grama kiselina. Usprkos ovim skoro brutalnim brojkama, okus je jako bogat i zaokružen, tekstura gotovo kremasta a završetak dug, s neobičnom kombinacijom mineralnosti, zrelih jabuka i krušaka i nijansi limuna. Na nosu dominiraju slatke jabuke s ponešto bijelog cvijeća.

Urban White, jedno od domaćih vina koja su nas ove godine najugodnije iznenadila, potvrđuje da bi se Međimurje s vremenom moglo početi natjecati s Plešivicom za titulu vodećeg hrvatskog pjenušavog vinogorja. Uz šampionski pjenušac Davida Štampara tu su još Sibon i izvrsni Solum Roberta Naprte. Vidjet ćemo hoće li Štamparovo zlato potaknuti više međimurskih vinarija da se počnu baviti proizvodnjom ambicioznih pjenušavih vina.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

A VINO GODINE JE…Urban White Davida Štampara zauzima sedmo mjesto s 22 boda

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min