Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A VINO GODINE JE…Osmo mjesto osvaja Dite Mladena Rožanića s 20 bodova

VINO-GODINE-2020-COVER

Dite je jedan od konceptualno najzanimljivijih projekata u povijesti hrvatske vinske industrije. Koliko nam je poznato, nitko se još nije sjetio, barem ne komercijalno, kupažirati dvije najvažnije naše crne autohtone sorte, teran i  plavac mali s Pelješca. Ova ingeniozna ideja Mladena  Rožanića, radikalnog vinara i talentiranog hotelijera, nije mogla proći bez snažnog odjeka.

Otkako se pojavilo prije pola godine, Dite iz 2016. izaziva priličnu pozornost u profesionalnim krugovima i među upućenijom vinskom publikom. Mladen Rožanić već dugo proizvodi teran, a skoro svi njegovi vinogradi nalaze se u Istri, gdje je u Motovunu lani otvorio uzbudljivo uređeni  hotel i četveroetažni vinski podrum.

vino-godine-2020-roxanich-dite

Gospodin Rožanić, međutim, posjeduje i manji vinograd na Dingaču. Rožanić smatra da su plavac i teran u mnogočemu komplementarni. I tako je nastalo Dite, jedinstveni cuvee Istre i Pelješca.

Dite iz 2016. vino je izvrsnog potencijala. Ono je zasad pretvrdo, prepuno tanina, s naglašenim, gotovo iskričavim kiselinama i golemom koncentracijom voća. No, za nekoliko godina kad se smiri  ublaži i zaokruži, Dite će postati veliko, svjetski vrijedno crno vino. Relativno dobro poznajemo neobičan vinski opus Mladena Rožanića. Prilično smo sigurni da je Dite jedno od najboljih vina koje se dosad pojavilo pod etiketom Roxanich.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.