Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Ilija Zdravko Jakobović, jedan od najboljih hrvatskih vinara garažista

jakobovic

Sinoć je u sedamdesetoj godini umro Ilija Zdravko Jakobović, strastveni vinar i uspješan poslovni čovjek, koji je stvorio Vina Jakob. Gospodin Jakobović počeo se profesionalno baviti vinogradarstvom i vinarstvom prije dvadesetak godina. Brend Vina Jakob osnovan je 2006. godine, a buteljke iz berbe 2009. već su osvojile više međunarodnih priznanja. Cuvee Jakob iz 2009. godine danas je u apsolutno impresivnom stanju, baš kao i Syrah iz 2013. Vina Jakob afirmirala su se kao sjajan primjer golemih mogućnosti crnih sorti u središnjoj Slavoniji.

Nestor hrvatskog vinogradarstva, profesor Nikola Mirošević, Jakobovićeve vinograde kraj Brodskog Stupnika ubraja među najbolje u Hrvatskoj. Jakobović je ondje uzgajao cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc i syrah. Cuvee Jakob sastoji se od dva caberneta i merlota, i zaista posjeduje iznimno dug potencijal dozrijevanja. Syrah, koji se nije buteljirao u svim berbama, spada među dva ili tri najbolja syraha napravljena u Hrvatskoj. 

Ilija Zdravko Jakobović vina je proizvodio u svojoj kući iznad Zagreba, u suterenskim prostorijama pretvorenim u vinski podrum i punionicu. Utoliko je gospodin Jakobović autentični, i jedan od najznačajnijih hrvatskih garažista. Značajan doprinos u afrimaciji Vina Jakob, koja uživaju ozbiljan ugled kod zagrebačkih sommeliera, dala je Jakobovićeva enologinja Ivona Jeličić.

Gospodin Jakobović još je lani imao milijun inovativnih ideja: od promoviranja različitih linija manjih ali svejedno dobrih vina, preko etabliranja proizvodnje pjenušca do još rigoroznijeg pristupa velikim vinima, Cuveeu Jakob i Syrahu, koje je od samog osnutka vinarije smatrao vinima za dugotrajno odležavanje. Jakobovićev odlazak jedan je od najtežih udaraca za hrvatsku vinsku scenu posljednjih godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.