Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A VINO GODINE JE…Deveto i deseto mjesto dijele Matoševićeva Zelena Grimalda i Rossi Templara Riserva

VINO-GODINE-2020-COVER

Konkurencija u ovogodišnjem izboru Kulta Plave Kamenice za Vino godine uistinu je bila žestoka, najoštrija dosad. O tome svjedoči i činjenica da je uz devetnaest vina koje je predložilo uredništvo Kulta plave kamenice, glasove dobilo još desetak drugih vina. Nikad, zapravo, nije došlo do tolike disperzije glasova, osim u slučaju dva vina, koja su osvojila prvo i drugo mjesto, za koja su glasali skoro svi birači u ovogodišnjem izboru. No, o tome ćemo za dva tjedna.

Objavu rezultata izbora za Vino godine, u godini s tri platinaste i 11 zlatnih Decanterovih medalja, otvaramo devetim i desetim mjestom, budući da je riječ o vinima koja su osvojila isti broj bodova, po četrnaest. Matoševićeva Zelena Grimalda iz 2018. jedan je od najimpresivnijih hrvatskih Sauvignona koje smo probali.

vino-godine-2020-grimalda

Kako ime kaže, vino dolazi iz Matoševićeva sad već čuvenog amfiteatarskog vinograda Grimalda iznad Cerovlja, no riječ je o sasvim posebnoj ediciji koja se prvi put pojavljuje na tržištu. Ivica Matošević dosad je sauvignon koristio za svoju ulaznu liniju vina ili za kupažiranje. No, sauvignon iz 2018. bio je toliko zreo, moćan i poseban, da je za njega trebalo izmisliti novu etiketu. I tako je nastala Zelena Grimalda, za koju se ne zna hoće li se ikad više ponoviti.

vino-godine-2020-rossi-templara

Rossi Templara Riserva iz 2017. osvojila je zlatnu medalju na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama. Radi se o još jednom dragocjenom primjeru odležanih malvazija; odležane su malvazije prije desetak godina predstavljale eksces, a sad su postale važan samostalni žanr istarske vinske scene, koji pokazuje stvarne mogućnosti te autohtone sorte.

Zlatnom Decanterovom medaljom kuća Rossi iz Vižinade potvrdila je svoj visoki status među vinarijama zapadne Istre.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.