Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A CHEF GODINE JE…Sedmo i osmo mjesto dijele Matija Bogdan i Hrvoje Kroflin, iz iste restoranske grupe

chef-godine-2020-kroflin-bogdan

Ni u jednom dosadašnjem izboru za Restoran godine i za Chefa godine nije se dogodilo da dva restorana ili dva chefa iz jedne restoranske grupacije uđu među prvih deset, a kamoli da osvoje jednak broj bodova, kao što su svaki s po 82 boda osvojili chefovi restorana Mano i ManO2.

Ova gotovo anegdotalna koincidencija nije, međutim, nezaslužena. Hrvoje Kroflin, chef Mana2 u Green Goldu, dugogodišnji je miljenik zagrebačke restoranske publike, koji je u zadnjih godinu i pol napokon dobio punu autorsku slobodu, pa je prerastao u jednog od ne najtalentiranijih, nego definitivno najboljih hrvatskih chefova, što su prepoznali i profesionalci i restoranski gosti.

mano-hlap-vanilija
Hlap i vanilija, Mano

Matija Bogdan hrvatskoj je restoranskoj publici uglavnom bio nepoznat sve do dolaska u Mano u Gliptoteci (jedno ljeto na Korčuli ne računamo). Matija Bogdan u razmjerno je kratkom vremenu stekao respektabilan status u londonskim restoranskim krugovima. Radio je u The Ledburyju, jednom od najboljih restorana u Engleskoj i u Europi, koji je uslijed epidemije trajno zatvoren.

Matija Bogdan u Ledburyju nije stažirao niti obavljao pomoćne poslove, nego je u zadnje dvije godine prvo vodio laboratorij, a zatim zamjenjivao čuvenog chefa Bretta Grahama. Zbog tako visokog statusa u Ledburyjevoj hijerarhiji, gospodin Bogdan donio je u Hrvatsku najviše profesionalne standarde i navike svjetske restoranske industrije. Što se odmah osjetilo.

mano2-rajcice
Ekspresije rajčice, ManO2

Mano kraj Gliptoteke u zadnjih se četiri ili pet godina počeo pretvarati u rustikalni restoran za nogometaše, s površnim i starinskim kuhanjem i čestim promjenama chefova i konobara. U svega nekoliko mjeseci, Matija Bogdan uspio je od Mana napraviti vrhunski fine dining restoran, s vrlo sofisticiranim  rukopisom i s nekima od najfinijih okusa koje smo probali u Zagrebu. Njegova mrkva s kavom postala je instantni klasik. Bogdan u Manu ima još jako puno prostora za napredak, i kad je riječ o vinima i kad je riječ o servisu i kad je riječ o još elaboriranijem i ambicioznijem kuhanju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.