Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Zagreb su upravo došla dva veličanstvena stara slatka vina iz Rivesaltesa, vršnjaci Woodstocka i Applea

rivesaltes

Rivesaltes je vinogradarsko područje u Roussillonu u francuskim Pirinejima. Mjesto Rivesaltes ima jedva desetak tisuća stanovnika, a većina njih živi od vina. Rivesaltes zapravo pripada sjevernoj, francuskoj Kataloniji.

Dvije su apelacije osobito važna za Rivesaltes. Jedna je Muscat de Rivesaltes, sa slatkim vinom koje se proizvodi od bijelog muškata. Druga je Vin Doux Naturel, sa slatkim vinom koje se može proizvoditi od sve tri vrste grenachea, uz dodatak do dvadesetak posto muškata.

Vin Doux Naturel vinificira se tako da se dodatkom alkohola zaustavi fermentacija kada vino ima još najmanje 90 grama prirodnog šećera po litri.

Sadrži između 15,5 i 18 posto alkohola i može trajati doslovno beskrajno, ili barem stotinjak godina. Cellartracker misli da će jedno od dva vina iz Rivesaltesa koja su upravo došla u Hrvatsku, biti na vrhuncu barem do 2040. A riječ je o vinu iz 1969. godine.

rivesaltes-id

Proizvodnjom grožđa i vina u Rivesaltesu dominira golema nadzadruga Vignerons Catalans en Roussillon, koja je osnovana 1964. godine kako bi promovirala lokalna vina. Vignerons Catalans en Roussillon danas obuhvaća sedam zadruga i kontrolira nevjerojatnih 10 tisuća hektara vinograda: usporedbe radi, riječ je o svim istarskim vinogradima puta tri .

Chateau Maria Jonqueres jedan je od brandova Vignerons Catalans. Vina s etiketom Chateau Maria Jonqueres upravo su stigla u Vivatove vinoteke. Riječ je o vinima s dodatnom oznakom ambre najvrednijom među pet kategorija Vin Doux Naturel.  Starije vino dolazi iz 1969.godine, a mlađe iz 1976,

Kako je Vivat ispravno poentirao u svom reklamnom letku, 1969. godine održao se Woodstock, a Neil Armstrong stupio je na Mjesec. Godine 1976. Steve Jobs i Steve Wozniak osnovali su Apple. Ova dva vina spadaju među najstarije buteljke koje se prodaju u hrvatskim vinotekama, no one ne odaju znakove starosti.

Slično madeirama ili određenim tipovima porta, ona su u savršeno pitkom stanju i trajat će još desetljećima. Riječ je u dubokim, gustim, aromatičnim i općenito spektakularnim slatkim vinima. Stariji Riveslates Vin Doux Naturel Ambre košta 748 kuna, a mlađi 550, što nije mnogo ni za tu kvalitetu ni za vremeplovsku kartu kojom se vraćamo u najvažnije godine prošlog stoljeća.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.