Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A RESTORAN GODINE JE…ManO2 Hrvoja Kroflina osvaja sedmo mjesto s 86 bodova

mano2

ManO2 osnovan je prije osam ili devet godina, dok su vlasnici Green Golda planirali taj novi trgovačko poslovni centar pretvoriti u gastrohub istočnog Zagreba, pa su nastojali privući relevantne restoranske brendove poput Mana i Asie. No, taj je plan iz raznih razloga propao. Green Gold danas je prije svega poslovni centar s tek nekoliko restorana, koji se trude preživjeti. ManO2 ne samo da je preživio nego je unatrag godinu dana postao jedan od najuzbudljivijih zagrebačkih i hrvatskih restorana.

Recentni uspjeh Mana2, poslije višegodišnjeg lutanja, govori u prilog tezi da jasni koncepti, ako su dobro provedeni, mogu pobijediti na tržištu, neovisno o tome koliko su zahtjevni. Chef Hrvoje Kroflin, kojeg pratimo od njegovih tinejdžerskih dana kad je počinjao raditi u Manu kraj Gliptoteke, jedan je od najtalentiranijih i najkarakternijih hrvatskih kuhara.

mano2-amuse-bouche

Prije više od godinu i pol, gospodin Kroflin postao je partner u Manu2 i dobio licence to kill, odnosno licence to cook. I ManO2 se vrlo brzo pretvorio u restoran visoke progresivne kuhinje, s prilično beskompromisnim stavovima prema hrani.

ManO2 gotovo fanatično istražuje krajnje mogućnosti sezonskih sastojaka, pa smo početkom listopada lanjske godine ondje među ostalim večerali jelo od sedam varijanti rajčica, budući da je gospodin Kroflin želio obilježiti kraj sezone rajčica.

kroflin

Kroflin je radikalan i u kuharskim postupcima: većina jela u Manu2 priprema se na otvorenoj vatri. Fermentacije su idući važan segment njegova repertoara. Debeli teleći kotlet koji je 48 sati odležavao u fermentiranom ječmu jedno je od najimpresivnijih jela koja smo probali u Hrvatskoj ove godine. Kompetentna kuhinja uspjela je napuniti ManO2 i za večeru, koja je godinama bila prazna. 

U Manu2 zadnji smo put večerali krajem ljeta. Ugodno nas je iznenadila popunjenost i vesela, energična atmosfera u restoranu. U pretvaranju Mana2 u jednu od većih hrvatskih fine dining atrakcija značajnu je ulogu odigrao sommelier i maitre d’ Marko Rundek. Vinska lista Mana2 sada spada među najbolje u Zagrebu, a servis je vrlo blizu razine Esplanade. ManO2 priča je o zasluženom uspjehu iznimno nadarenog chefa, koji je napokon dobio dovoljno prostora da razvije svoj autorski rukopis. Šteta je što su lockdowni usporili daljnji uspon ovog odličnog restorana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.