Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ANTIDEPRESIVNA LISTA #1: Osam jako dobrih hrvatskih pjenušaca koji će vam uljepšati Božić i Novu godinu

pjenusci

Pjenušava vina spadaju među efikasnija sredstva u borbi protiv lošeg raspoloženja. Pjenušci zaista čine sliku svijeta veselijom i vedrijom. A uz to su i jako fini, gastronomski versatilni i ne moraju koštati milijun dolara. Danas objavljujemo listu jako dobrih hrvatskih pjenušaca koji bi blagdane u lockdownu mogli učiniti bitno podošljivijima. Ovdje valja istaknuti da je hrvatska scena pjenušavih vina u zadnjih desetak godina drastično napredovala. Sutra objavljujemo listu šampanjaca i stranih pjenušaca na koje vrijedi potrošiti novac za Božić i Nove godinu.

1. Tomac Pjenušac Amfora Brut Nature, Plešivica, 275 kuna

tomac-amfora-pjenusac

Obitelj Tomac iz berbe 2010. proizvela je prvi komercijalni pjenušac iz amfore u cijelom svijetu. Taj je pjenušac 2016. završio na naslovnici Decantera, među najuzbudljivijim svjetskim vinima. Nove su berbe još bolje od revolucionarnog debitanta: zaokruženije su, elegantnije, mekše u okusima i aromama, a nisu izgubile karakterističnu čeličnu strukturu. Riječ je o već godinama najboljem šire dostupnom hrvatskom pjenušcu, koji se izvrsno slaže s ozbiljnom hranom poput vrganja, vrhunske pečene teletine, sirove i pečene plave tune ili sushija s jeguljom.

2. Pavel Šember, Plešivica, 150 kuna

agava-pavel

Pavel je blanc de blancs obitelji Šember, još jednog vrijednog proizvođača pjenušavih vina s Plešivice, najpjenušavijeg hrvatskog vinogorja. Pavel je napravljen od chardonnaya i žutog plaveca, vrlo je elegantan, kremast, s onim lijepim nijansama kolača od limuna i limete tipičnima za sofisticirane pjenušce proizvedene od bijelog grožđa. Perfektno ide uz bijelu ribu i kamenice.

3. Korak Rose Nature, Plešivica, oko 140 kuna

korak-rose-nature

Riječ je o najelegantnijem pjenušavom roseu na našem tržištu. Čist, zaokružen a posve suh, podigrano aromatičan, Korakov se Rose, napravljen od crnog pinota i odležan 36 mjeseci na kvascima, može uspoređivati s ruzičastim šampanjcima. Fino se pije uz dimljeni losos, pršut, kulen, ali i foie gras.

4. Galić Blanc de Blancs Brut, Kutjevo, oko 180 kuna

galic-blanc-de-blancs

Velika vinarija Galić napunila je manje količine izvrsnih pjenušaca u blanc de blancs i blanc de noirs varijantama. Galićev Blanc de blancs raskošno je bogat, s puno elemenata brioša i maslaca, ali i s lako prepoznatljivim zrelim voćem, uključujući nijanse tropskog voća poput manga. Ovo moćno i elegantno vino fino se pije uz tjeseninu s vrganjima ili cacio e pepe, kao i uz sireve poput camemberta i briea.

5. Štampar Urban White, Međimurje, Decanterova zlatna medalja, oko 140 kuna

stampar-urban-white

Ovogodišnje Decanterovo zlato za Urban White golem je uspjeh vinarije Štampar, osobito zato što se radi o pjenušcu proizvedenom od lokalne sorte pušipela/moslavca/šipona. Štamparovim zlatom Međimurje najavljuje da bi uskoro moglo konkurirati Plešivici u borbi za vodeće hrvatsko pjenušavo vinogorje.

6. Kabola Re Brut, Istra, oko 115 kuna

kabola-re-brut

Re Marina Markežića jedan je od nama najomiljenijih istarskih pjenušaca. Ovo pouzdano vino napravljeno od malvazije, chardonnaya i bijelog pinota, posjeduje svježinu, čistoću i čvrstu strukturu kompetentnog pjenušca vinificiranog tradicionalnom metodom. Re ima dovoljno voća da bi ga se pilo s užitkom i predstavlja jako dobru vrijednost za novac.

7. Tomac Rose Brut, Plešivica, oko 115 kuna

tomac-brut-rose

Rose obitelji Tomac proizveden od crnog pinota, najčešće je razoružavajuće elegantan i upravo prepun aroma jagoda i malina, zapakiranih u dovoljno čvrstom okviru da naglašena voćnost ne naruši integritet vina. Ovaj je rose namijenjen hedonistima.

8. Coletti Rose, Franjo Kolarić, Plešivica, 105 kuna

coletti-rose

Ove smo godine na vinskim kartama jadranskih restorana neobično često nailazili na pjenušce Franje Kolarića, koje su restorateri očigledno prepoznali kao odličnu vrijednost za novac. Coletti Rose napravljen od crnog pinota, obiluje voćnim i cvjetnim aromama, jako je svjež i teško ga je prestati piti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.