Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

8 spektakularnih suhomesnatih delikatesa koje se mogu nabaviti u našim trgovinama

bellota

Božić je, razumije se, vrijeme za nešto sasvim posebno, a posebne stvari najčešće nije lako nabaviti i uglavnom koštaju malo više. Za našu listu božićnih suhomesnatih delikatesa izabrali smo robu za koju znamo da se redovito prodaje i u čiju smo se kvalitetu više puta uvjerili. Nažalost, na listi nema ni jednog domaćeg pršuta.

Otkako je gospodin Prtenjača poslije potresa zatvorio svoj dućan u Martićevoj, u Zagrebu se ne prodaje ni jedan vrhunski domaći pršut, što puno govori i o stanju industrije pršuta u Hrvstskoj. Evo, dakle, liste osam briljantnih do vrlo dobrih suhomesnatih proizvoda, od kojih se sedam zaista dvaki dan mogu kupiti, dok se jedan mora naručiti preko weba.

1. Fermin Bellota Jamon Iberico, Bonkulović

fermin-bellota

Fermin iz mjesta Alberca blizu Salamance spada među najcjenjenije proizvođače pršuta od iberijske svinje. Ovaj je pršut sladak, s fantastično intenzivnim okusom, a zbog visoke intermuskularne masnoće doslovno se topi u ustima. U Bonkuloviću ga, naravno, režu pred kupcima. Košta oko 2200 kuna za kilogram.

2. Cinco Jotas, Jamon Iberico, Acrobat

cinco-jotas

Preko Acrobatove web stranice možete naručiti cijeli pršut od pata negre također veoma respektabilne španjolske pršutane Cinco Jotas. Kilogram košta 1185 kuna, a pršuti su teški između sedam i osam kilograma.

3. Culatello, Bonkulović

culatello

Culatello je pojednostavljeno rečeno, jedan od gastronomski najcjenjenijih svinjskih mišića, koji se suši slično pršutu. U Bonkuloviću ga prezentiraju kao najbolji dio pršuta, što nije posve točno. Culatello ima mnogo snažniji i mesniji okus i gušću teksturu od tipičnih talijanskih pršuta. Košta oko 400 kuna za kilogram; reže se, razumije se, pred kupcem.

4. Kulen od crne slavonske svinje, Belje, bolji Konzumi

Beljski Crni kulen uvijek se može kupiti u famoznom Konzumu u Radničkoj. Prodaje se u komadu. Napravljen je od mesa crnih slavonskih svinja, koje žive na rubu Kopačkog rita. Riječ je o jednom od najfinijih hrvatskih suhomesnstih proizvoda koje smo ikad probali. Košta 330 kuna.

5. Gran Biscotto, Rovagnati, Bonkulović

gran-biscotto

Gran Biscotto je kuhana šunka svilenkaste teksture i slatkog mesa koju proizvodi velika obiteljska tvrtka Rovagnati iz Lombardije. Gran Biscotto pokazuje da i industrijski obrađene kuhane šunke imaju ozbiljan gastronomski potencijal: Gran Biscotto košta oko 390 kuna.

6. Crna slavonska slanina, Belje, bolji Konzumi

crna-slavonska-slanina-belje

Crna slavonska slanina, koja se dobiva od istih onih svinja zaslužnih za fenomenalan Crni kulen, jedina je domaća slanina koja se po kvaliteti i užitnosti može uspoređivati s dobrim lardom. Košta 200 kuna za kilogram.

7. Kulen Damjanović, trgovine Damjanović

kulen damjanovic

Ovaj izvrsni kulen kupujemo već godinama..Tvrtka Damjanović nalazi se u slavonskom mjestu Štitar, u Zagrebu ima dvije trgovine, a njeni se proizvodi mogu naručiti webom. Kulen ima uzorno čvrstu teksturu, slatkasto meso, no paprika katkad ostavlja možda preagresivan dojam. Košta 250 kuna za kilogram i reže se pred kupcem.

8. Samoborska salama Igomat, mesnice Igomat

samoborska-salama-igomat

Samoborska salama kultni je proizvod iz okolice Zagreba, čije kvaliteta jako varira. Igomstove su, čini se, najkonstantnije a svakako najdostupnije. Nažalost, Igomat je otišao previše u širini i s dodacima za salamu i s načinima pakovanja. Probajte pronaći svježe narezanu salamu bez dodataka poput vrganja ili pistacija, a svakako izbjegavajte vakumiranu salamu. Samoborska košta oko 200 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.