Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Wine Spectator probao je 39 berbi Tignanella.Čak je deset ocijenjeno s 95 ili više bodova

tignanello

Antinorijev Tignanello jedno je od najvažnijih toskanskih i talijanskih vina. Tignanello je jedan od utemeljitelja do danas veoma popularne kategorije supertoskanaca. Tignanello, koji se bazira na sangioveseu uz manje dodatke cabernet sauvignona i cabernet franca, jedno je od vina koja su obilježila zadnjih pola stoljeća svjetske vinske industrije.

Stoga je sasvim logično da je Wine Spectator, u broju posvećenom Italiji, izdvojio vrlo posebno mjesto za Tignanello. Novinari Wine Spectatora probali su čak 39 berbi Tignanella, od prve iz 1971.godine, pa sve do 2016. Prilično je fascinantni da je deset Tignanella ocijenjeno  s 95 ili više bodova. Najbolje je prošao Tignanello iz 2004.godine, koji je dobio 98 bodova, i kojeg već dugo nema u prodaji( u našim kućnim zalihama pronašli smo još dvije buteljke).

Međutim, važno je spomenuti da su novije berbe, poput 2015. i 2016. ocijenjene s 96 i 97 bodova. Ta se vina nalaze na listama mnogih boljih hrvatskih restorana. Tignanello je elitno, lako prepoznatljivo vino koje, međutim, nije nepodnošljivo skupo (restoranska cijena vrti se oko 1000 kuna). Naravno da su starije berbe mekše i plemenitije, ali do njih je nemoguće doći, osim na sekundarnim tržištima. Tignanello, kao i druga vina stare obiteljske vinarije Antinori, uvozi zagrebački Vivat.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.