Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeste li probali štrudl od jabuka s narančama i makom? Veliki Antonio Carluccio tvrdio je da je baš to pravi apfelstrudel

strudl-carluccio

Sinoć smo gledali tko zna koju po redu reprizu briljantnog serijala Two Greedy Italians u kojem Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo posjećuju razne talijanske regije, gdje neumjereno jedu i piju a zatim ponešto kuhaju. U sinoćnjoj je epizodi ne redu bio Pijemont, gdje je Carluccio odrastao, da bi zatim krenuo na studij u Beč, što je u kontekstu jela iz naslova očigledno važna činjenica.

Carluccio tijekom emisije objašnjava Contaldu važnost njemačkih, francuskih i austrijskih utjecaja na sjevernotalijansku kuhinju, kao i važnost talijanskih utjecaja na austrijsku i njemačku kuhinju. Danas je, uostalom, općenito prihvaćeno da je bečki šnicl izmišljen u Milanu.

Kako bi demonstrirao ovu internacionalnu gastronomsku isprepletenost . Carluccio odlučuje pripremiti štrudl od jabuka, eminentni austrijski, habsburški desert, sjećajući se usput kako se u Beču prvi put ozbiljno zaljubio, ali je, eto, bio premlad za ženidbu (usput govoreći, Carluccio se tri puta ženio rastajao). 

Veliki smo obožavatelji štrudla od jabuka. U Beču smo ga probali na mnogo mjesta, od slastičarne Demel, do restorana s dvije Michelinove zvjezdice, dok smo ga u Zagrebu jeli doslovno svugdje. Moramo, međutim, priznati da nigdje nismo kušali štrudl od jabuke s narančom i makom, kao što ga je u Dva proždrljiva Talijana pripremao Antonio Carluccio, dodajući talijanski dodir klasičnom bečkom kolaču. Evo recepta:

Štrudl od jabuka s narančom i makom

Sastojci

  • 3 žlice grožđica
  • 1 velika naranča, sok i kora 
  • 800 g slatkih jabuka, narezanih na kockice
  • 50 g maslaca
  • 1 dl vode
  • 100 g šećera
  • 1 žlica cimeta
  • svježe krušne mrvice

Za tijesto

  • kore za štrudl
  • 50 g maslaca
  • šećer u prahu
  • mak
  • tučeno slatko vrhnje

Marinirajte grožđice u narančinom soku i narančinoj kori. Pirjajte jabuke na maslacu s vodom i šećerom 8 do 10 minuta da malo omekšaju, ali ne dopustite da se počnu raspadati. Maknite jabuke s vatre pa dodajte cimet, grožđice, sok od naranče i krušne mrvice. Ostavite da se ohladi.

Premažite protvan s malo rastopljenog maslaca. Zatim svaki sloj kore namažite rastopljenim maslacem. Carluccio je koristio četiri kore za jednu savijaču. Položite jabuke na tijesto pa zarolajte. Sve premažite s još rastopljenog maslaca, pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, dok tijesto ne postane zlatnosmeđe. Pospite šećerom u prahu i makom, poslužite sa šlagom.

Ovo je vjerojatno najoriginalniji tradicionalni za štrudl od jabuka koji smo vidjeli: niz je recepata za savijaču od jabuka i naranči gdje se ravnopravno koriste obje vrste voća. Mnogo je recepata za savijaču od jabuka s drugim citrusima i s dodacima poput badema, oraha i lješnjaka.

Međutim, nikad nismo naišli na vrlo tradicionalni, konvencionalni, baš bečki apfelstrudel s narančinim sokom i korom naranče, koji se još posipa makom. Antonio Carluccio, koji je umro 2017. u osamdesetoj godini, smatra se najutjecajnijim talijanskim gastronomskim stručnjakom na britanskom tržištu.

Carluccio je objavio dvadesetak knjiga, snimio mnogo televizijskih emisija, otvorio lanac cafea/trgovina Carluccio’s koji je prije njegove smrti vrijedio stotinjak milijuna eura, a bio je i glavni mentor Jamieu Oliveru. Two Greedy Italians spada među relativno rijetke emisije o hrani koje zaista ne možemo prestati gledati 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.