Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hoće li Stožer dopustiti proslavu Nove godine u hotelima, restoranima i klubovima?

nova-godina-vatromet

Internet je pun oglasa za doček Nove 2021. Proslave Nove godine organizirat će se u hotelima duž jadranske obale, ali i u Svetom Martinu u Međimurju, koje trenutno spada među najzaraženije regije u Europi.

Neki hoteli najavljuju, razumljivo, dočeke s DJ -ima ili živom glazbom. Čini se da će novogodišnja slavlja organizirati i mnogi restorani, vjerojatno i klubovi, budući da 31. prosinca gotovo sigurno neće vrijediti zabrana rada u ponoć.

Potpuno je jasno da se na većini javnih dočeka Nove godine nitko neće držati epidemioloških mjera. Nemoguće je, primjerice, da bilo koji veći hotel ili klub poštuje zabranu koja javna okupljanja ograničava na pedeset osoba. O držanju razmaka i nošenju maski pred ponoć i poslije ponoći ne treba ni sanjati.

E sada, pitanje je što s epidemijom na Silvestrovo. Hoće li, dakle, Stožer uopće dopustiti proslave Nove godine u hotelima, restoranima, kafićima i klubovima?

Kompetentan odgovor na ovo pitanje mora obuhvatiti tri elementa. Prvi je ekonomski: Nova godina iscrpljenom ugostiteljskom sektoru može donijeti relativno ozbiljan novac. Proslava Nove godine ugostiteljima i hotelijerima prilično je neophodna.

Drugi je element društveno-psihološke naravi: zabrana javnog dočeka Nove godine izazvala bi dodatne frustracije i revolt kod dobrog broja građana, što ni jedna vlast ne želi.

Treći je element naravno, epidemiološki. Proslave Nove godine sasvim će sigurno potaknuti još nekontroliranije širenje virusa. Za zemlju u kojoj od korone dnevno umire četrdesetak ljudi, radi se o smrtonosnoj činjenici. S druge strane, vrlo mnogo ljudi prenosi virus tijekom privatnih kućnih partyja koji definitivno mogu biti opasniji od sjedenja u restoranima.

Premijer Plenković i Nacionalni stožer moraju, dakle, donijeti kvalificiranu odluku s potencijalno teškim posljedicama. Realno govoreći, Novu godinu je nemoguće zabraniti. Ali, nitko ne može preuzeti odgovornost za šest tisuća novozaraženih i stotinjak umrlih dnevno negdje sredinom siječnja.

Problem je, među ostalim, u tome što Vlada i Stožer već dugo, otkako su uvođenjem švedskog modela skratili turističku sezonu za bar mjesec dana, ne kontroliraju epidemijsku krizu, o čemu svjedoče rezultati; Hrvatska trenutno po broju novozaraženih spada među osam najgorih zemalja Europske Unije.

Vlada koja se očito ne može nositi s epidemijom, vrlo teško može donijeti ispravnu i provedivu odluku o tako kompliciranom pitanju kao što je proslava Nove godine u epidemijskom okolnostima

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.