Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

AUTORSKI IZBOR 10 najvažnijih hrvatskih chefova 21. stoljeća

restoran-kuhinja-chef-1

Sutra počinje postupak izbora Restorana godine i Chefa godine Kulta Plave Kamenice. Podsjetimo, Restoran godine i Chefa godine biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije. U povodu ovogodišnjeg, petog izbora za Chefa i Restoran godine, odlučili smo sastaviti našu autorsku listu najznačajnijih hrvatskih chefova 21. stoljeća. Ovdje, dakle, nije nužno riječ o tome koji chef najbolje kuha, nego o tome koji je chef najsnažnije utjecao na hrvatsku restoransku industriju.

1. Mario Čerhak, Marcellino

mario-cerhak

Zato što je otvorio prvi pravi fine dining restoran u Zagrebu i drugi u Hrvatskoj (uz Valsabbion) u ovom stoljeću. Zato što je u Marcellinu desetak godina održavao najviše kulinarske i restoraterske standarde i tako pokazivao cijeloj sceni kako trebaju izgledati relevantni svjetski restorani.

2. Rudolf Štefan, Pelegrini

GBC_Stefan

Zato što je artikulirao rukopis moderne, progresivne dalmatinske kuhinje. Zato što je glavna načela suvremene svjetske gastronomije, poput lokalnosti, sezonalnosti i potpune iskoristivisti sastojaka, pretvorio u komercijalno održiv projekt. Zato što je sa Chef’s Stageom stvorio najvažniju gastronomsku smotru koja se ikad održavala na ovim prostorima.

3. Dino Galvagno, Prasac, Peta četvrtima

galvagno

Zato što je prvi u Hrvatskoj provodio načela progresivne svjetske gsstronomije i to u različitim žanrovima, od bistronomije u Prascu do eksperimentalne visoke kuhinje u Petoj četvrtini. Zato što je presudno utjecao na niz mlađih, danas važnih hrvatskih chefova.

4. Tvrtko Šakota, Nav

nav-tim

Zato što je već godinama glavni i najkonzekventniji predstavnik modetne visoke kuhinje u Hrvatskoj: Šakota istražuje krajnje mogućnosti lokalnih i mikrosezonskih sastojaka , i u tom dugom procesu kreira bezbroj originalnih i katkad briljantnih jela. Zato što je prije osam godina s Mundoakon stvorio temelje današnjeg hrvatskog street fooda.

5. David Skoko, Batelina

skoko-kitchen

Zato što je doslovno izmislio modernu riblju kuhinju u Hrvatskoj. Zato što se u ambijentu konobe desetak godina uspio baviti međunarodno relevantnom visokom kuhinjom. Zato što neumorno prenosi znanje mlađim chefovima i popularizira dobra načela kuhanja i prehrane.

6. Jeffrey Vella, Cap Aureo

Zato što je prije desetak godina, dok je radio u Esplanadi, u hrvatsku gastronomiju uveo najviše tehničke standarde. Zato što se u Cap Aureu uspješno bavi progresivnom visokom kuhinjom, vjerojatno najkompleksnijom u Hrvatskoj.

7. Hrvoje Zirojrvić, Laganini

Zirojevic_foto Dean Dubokovic

Zato što je kodificirao suvremenu dalmatinsku kuhinju i u bistronomiji i u fine diningu. Zato što je kroz konzultantsko djelovanje podigao profesionalne standarde dalmatinske restoranske scene. Zato što je pokazao da se i u kontekstu gastrotainmenta kao što je Laganini, mogu postići visoki gastronomski dosezi.

8. Danijel Đekić, Monte

monte-djekici

Zato što je Hrvatskoj donio prvu Michelinovu zvjezdicu. Zato što je pokazao kako se upornim radom i stalnim učenjem od konvencionalne gostionice može stići do veoma uspješnog fine dining restorana.

9. Ana Ugarković, Mali bar

ugarkovic-recept-vrganji

Zato što je svojim TV emisijama i knjigama motivirala stotine tisuća ljudi da se bar malo bolje hrane. Zato što je i u javnom djelovanju i u Malom baru definirala i konzekventno primjenjuje esencijalne principe suvremene bistronomije.

10. Zlatko Marinović, Noštromo

Zato što je prvi u Dalmaciji, i među prvima u Hrvatskoj, u poratnom razdoblju pokazao da riba i rakovi nisu sastojci samo za lešadu, gradele, brudet i gregadu. Danas se to podrazumijeva, no prije dvadesetak godina radilo se o kopernikanskom zaokretu u dalmatinskoj kuhinji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.