Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

GASTRONOMSKI REZIME GODINE #7 Sedam izvrsnih restoranskih jela kreiranih pod utjecajem pandemije

noel-burger-g

U srijedu Kult Plave Kamenice objavljuje naš prijedlog kandidata za Chefa godine, čime počinje postupak ovogodišnjih izbora za Chefa, Restoran i Vino godine. A danas zaključujemo pregled najzanimljivijih događaja ns hrvatskoj gastronomskoj sceni u 2020. godini.

Naš završni rezime posvećen je jelima u vodećim hrvatskim restoranima koja su nastala i pod utjecajem korone. Restoranska se scena, naravno, morala prilagoditi epidemijskim okolnostima, što je u mnogim slučajevima značilo privremeni prelazak na dostavu, u skoro svim slučajevima barem djelomično smanjivanje food costa, a katkad i promjenu koncepta, kako bi ponuda pojedinog restorana bila što demokratskija. Neka od jela koja su ma menijima završila pod utjecajem epidemijskih okolnosti, pokazala su se iznimno ukusnima. Evo liste naših favorita:

1. Hamburger u Noelu

noel-burger-g

Noel je hamburger napravio za dostavu u vrijeme lockdowna. Međutim, Noelov burger s plavim sirom, vjerojatno najbolji koji smo probali u Zagrebu, pokazao se toliko uspješnim da su ga nastavili pripremati i poslije lockdowna.

2. Bao u Pelegriniju

Pelegrini je, znamo, restoran progresivne dalmatinske kuhinje. Stoga nas je pomalo šokiralo kad su nam početkom lipnja donijeli mali bao punjen bologneseom. No, taj je zalogaj bio toliko ukusan, da ga i danas pamtimo.

3. Škampi cardinale u Plavom podrumu

plavi-podrum-skampi-cardinale
Škampi cardinale

Plavi podrum, koliko se sjećamo, stavio je na jelovnik ovo klasično jelo imalo prije lockdowna. Ono se pokazalo izvrsnim za cijelu ovu godinu. Za cardinale ne trebate one najveće i najskuplje škampe. Dovoljni su vam manji do srednji repovi, koje onda zamotate u pršut. Škampi cardinale spadali su među najpopularnije recepte u hrvatskom ribljim restoranima tijekom osamdesetih godina.

4. Rogan Josh u Theatriumu

Ovaj izvrsni curry chefa Filipa Horvata primjer je kako napraviti raskošno jelo od janjetine, koje skupa s rižom i naanom, može koštati manje od sto kuna. I gosti i restoran sretni su s takvim jelima.

5. Sushi u Navisu

navis-sushi-g

Navis se odlučio da u meni uvrsti sushi, računajući na jahtaše koji mogu pristati uz njegovo privezište i uzeti si praktičnu i finu hranu za brod  Međutim, Navisov rustikalni, veliki, sezonski i lokalni sushi postao je, zasluženo, veliki restoranski hit i efektan doprinos kvarnerskoj gastronomiji.

6. Soparnik u Manu

mano-soparnik2

Soparnik Matije Bogdana jedno je od najslasnijih predjela na svim hrvatskim ovogodišnjim jelovnicima: jako je dobro kad u luksuznom fine dining restoranu možete naručiti nešto što košta desetak ili manje eura, a što opravdava visoka gastronomska očekivanja.

7. Bolognese u Agavi

bolognese-agava

Agava spada među restorane najteže pogođene epidemijom, jer se nalazi u glavnoj zagrebačkoj turističkoj ulici Tkalčićevoj, a turista ove godine nema. Pa je chef Belizar Miloš počeo kuhati masovno popularna jela poput tjestenine bolognese i carbonara, da bi nedavno uveo i pizzu. U svakom slučaju, kriza zagrebačkog turizma omogućila nam je da uživamo u najfinijem bologneseu u gradu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.