Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ODLUKA EU Veganski burgeri smiju se i dalje zvati burgeri, jogurti i sirevi moraju mijenjati nazive

beyond-burger

Europski parlament odbacio je sve amandmane na Zajedničku poljoprivrednu politiku u kojima se predlagalo da se proizvođačima veganskih alternativa zabrani da svoje proizvode prodaju kao burgere, kobasice, sireve i slično, jer zbunjuju kupce. Oko ovih se prijedloga vodila žestoka rasprava koju je Europarlament presjekao na veganskim burgerima i veganskim sirevima i jogurtima, a kompromis je napravio na biljnom mlijeku. 

Do spora je došlo zbog reforme Zajedničke organizacije poljoprivrednog tržišta, važnog dijela programa poljoprivrednih subvencija. Ta organizacija je nadležna za proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima u Europskoj uniji, u što spada i hrana biljnog i životinjskog porijekla. 

Odbor za poljoprivredu Europskog parlamenta u travnju 2019. je odobrio Amandman 165 u kojemu se traži da se zabrani deklariranje veganskih proizvoda nazivima proizvoda životinjskog porijekla. Da je prošao, Beyond Burger, veganski jogurti i bademovo mlijeko morali bi mijenjati nazive. No, glasovima 165 zastupnika taj je amandman, zvan “majkom zabrane veggie burgera” u petak srušen, a s njim i svi koji su proizišli iz njega, poput još amandmana Europske pučke stranke u kojemu se traži još stroža zabrana ili amandmana socijalističke grupacije koja je tražila da se razjašnjavanje uključi Europska komisija. To je još uvijek otvorena opcija. 

Što je, dakle, točno odlučio Europski parlament? Sve biljne imitacije mesa, poput veganskih burgera, steakova i kobasica, i dalje se smiju tako zvati. Veganski jogurti, sirevi i maslaci ne smiju se zvati po mliječnim proizvodima. Biljna mlijeka, bademovo, rižino. zobeno i druga, mogu zadržati imena jer su najdulje na tržištu u ovoj kategoriji i kupci su se već navikli na njih.

Udruženje potrošača BEUC pozdravilo je odluku, ocjenom da je Europski parlament glasao zdravim razumom. “Kupce nimalo ne zbunjuju steak od soje i kobasica od slanutka, dokle god na pakiranju jasno piše da je riječ o veganskim proizvodima” izjavila je predstavnica udruženja Camille Perrin. Poljoprivrednike, međutim, brine što ova odluka nije direktiva nego je njena provedba prepuštena članicama, a različiti standardi u primjeni narušavaju jedinstvno europskog tržišta.

Naravno, bune se i proizvođači veganskih alternativa mliječnim proizvodima koji kažu da posluju s vezanim rukama još otkako je Europski sud 2017. odlučio da se samo pravi mliječni proizvodi smiju deklarirati ako jogurt, sir i maslac. Nije im jasno zašto zakonodavci rade razliku između proizvođača veganskih burgera i sireva, kad se svi jednako zalažu za zdraviju i održiviju prehranu. Udruženje europskih mljekara, s druge strane, odluku Europskog parlamenta pozdravlja kao “dobar da na za mljekarstvo, potrošače i građane Europe.”  Borba se nastavlja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.