Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

GASTRONOMSKI REZIME GODINE #6 Selekcija najboljih hrvatskih bistroa

pod-zidom-sala

Hrvatska bistronomija ponovo je procvala: prividno ili stvarno jednostavno kuhanje, bez preskupih sastojaka, s umjereno sezonskom orijentacijom, popularnim formatima i prihvatljivim cijenama pokazalo se idealnim za godinu izvanrednog stanja, kao što je 2020. Evo selekcije najboljih hrvatskih bistroa. Baš svaki toplo preporučujemo.

1. Mali bar, Zagreb

mali-bar-interijer

Mali bar Ane Ugarković definirao jr stroge i teško dostižne kriterije za moderni hrvatski bistro. Jelovnici su ultrasezonski i mijenjaju se tjedno ili češće. Hrana je popularna, ali drukčija, s nizom originalnih detalja: dakle, drukčije punjene paprike, drukčija riblja tempura, drukčije velike salate, drukčija pita s trešnjama. Deserti su među najboljima u Zagrebu, a vinska karta bi trebala biti bar nešto ambicioznija.

2. Le Bistro, Zagreb

le-bistro-janjetina

Le Bistro je, naravno, puno skuplji od tipičnog bistroa već i zato što je dio najboljeg hrvatskog hotela. Le Bistro nudi kreativna sezonska jela, ali je apsolutni nenadmašan u klasicima: tartar biftek, rižoto, wienerschnitzel, biftek, Cezarova salata. Vinska karta prilično je uzbudljiva. Birin Grk ne toči se baš svugdje na čaše.

3. Ganeum, Lovran

ganeum-terasa

Chef Robert Benzia vodi jedan od najuzbudljivijih kvarnerskih restorana. Kad smo ovog ljeta razgovarali, Benzia je nekoliko puta ponovio da ga zanimaju svježine sastojaka i jednostavnost kuhanja. Ovo s jednostavnošću nije posve točno, jer Ganeum zapravo priprema visoko sofisticirana jela u popularnim formatima. Benzijini fažoleti sa sirovom pataračom, ili skoro žive male skuše na rikuli, zapravo su dosta daleko od jednostavnosti. Vinska lista je izvrsna, od šampanjaca poput Drappiera do velikih i teško dostupnih hrvatskih vina poput grka Križ.

4. Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-g (1)
Chef Stiven Vunić

Chef Stiven Vunić u Zijavici kuha ultrasvježi, nevjerojatno ukusnu hranu iz mora, za jako prihvatljiv novac. Zijavica je još jedan skoro uzoran primjer lokalno i sezonski orijentiranog gastronomskog bistroa Vinska karta pomalo je dosadna.

5. Agava, Zagreb

agava

Uslijed turističke katastrofe, jedne od mnogih koje su ove godine pogodile Zagreb, Agava u Tkalčićevoj razumno se okrenula prema bistronomiji, pa je napunila meni i popularnim jelima s tjesteninom. Budući da Agavu vodi Belizar Miloš, jedan od najkompetentnijih hrvatskih chefova, njegove su paste, razumljivo, najbolje u gradu. No, baš sve što se kuha u Agavi visoko je civilizirano, ukusno i tehnički kompetentno.

6. Vodnjanka, Pula

vodnjanka-pula

Ova kultna pulska gostionica vratila se u fokus javnosti pošto je ovog ljeta Gordom Ramsey u Vodnjanki pojeo pečenog šaraga, pa se sav zadovoljan fotografirao s vlasnikom. Vodnjanka priprema srčana tradicijska jela (brudeti, buzare, salate od hobotnica ili sipica) s gastronomskim pomakom.

7. Spinnaker, Poreč

spinnaker-ergovic

Spinnaker, restoran s dva chefa, dobar je primjer gastronomskog bistroa. Spinnaker ne koristi živu divlju ribu ni žive velike rakove, nego umjerene sastojke, ali njegovi chefovi od tih sastojaka pripremaju zaista jako ukusna, lijepo prezentirana i tehnički besprijekorna jela. Vinska karta vjerojatno je najbolja u Poreču.

8. Rio, Rovinj

rovinj-rio-restoran

Prema Riu smo posve subjektivni, jer nam je ondje uvijek lijepo, nikad nismo loše jeli i jer, dakle, ponavljamo po n ti put, Rio ima daleko najboljeg konobara u Rovinju i šire. U Riu uglavnom naručujemo kamenice i tartar od tune, a ovog smo ljeta pojeli zaista izvrstan tunin steak.

9. Pod zidom, Zagreb

pod-zidom-sala

Pod zidom je poslije lockdowna reducirao jelovnik i sastojke, snizio cijene te posluje jako solidno. Kako kraj Dolca prolazimo skoro svaki dan, uvjerili smo se da je terasa Pod zidom uglavnom veselo puna. Ovog smo ljeta Pod zidom naručivali zamalo izvrstan ceviche, vrlo dobru ribu u škartocu i pastu s raguom od bikova repa. Vinska karta u domaćem je segmentu dostojna fine dining restorana.

10. Pantarul, Dubrovnik

pantarul-sank

Pantarul spada među one herojske i rijetke dubrovačke restorane koji rade cijelu godine, jer se obraćaju lokalnoj publici Hrana u Pantarulu je korektna do jako fina( uzgoje orade s jullienne povrćem), porcije ogromne, a skretanje u fusion žanrove, poput spring rollsa, izvodi se prilično vješto.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.