Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto je dobra tava od gusa najvažniji komad posuđa koji morate imati u kuhinji (TEHNIKE+RECEPTI)

tava-gus-g-lava

Da nemate baš ništa u kuhinji, trebali biste početi od ove tave. Teške, debele tave od gusa temelj su ozbiljnog kućnog kuhanja. Dovoljna je i jedna  koja će vam trajati godinama ako je budete propisno koristili. Kao što je slučaj sa svim stvarima prema kojima smo strastveni, naša prva tava od gusa nije ostala sama u ormaru. Vrlo je izgledno da ćete nakon prve, poželjeti kupiti i jednu manju i dublju, i jednu lakšu za prženje…Svaki oblik i veličina tave od gusa ima svoj razlog i jela koja je u njima najbolje pripremati.

Za bogate američke palačinke i tartine, primjerice, odlične su manje i dublje tavice, za palačinke i kratka prženja pliće tave od tanjeg gusa, vrlo široku primjenu imaju i wokovi od gusa, ali želite li najuniverzalniju, najsvestraniju varijantu, MVP-a kuhinjskog posuđa, investirajte u univerzalnu tavu od gusa promjera 30 centimetara koja osim dugačke ručke ima i ručku za hvatanje s druge strane i poklopac.

lava-tava-pr

Takva tava može zamijeniti će sve ostale tave, grill ploče i plehove, i omogućiti vam da izvrsno ispečete steak, da se vaša sporo pečena piletina topi u ustima, da vam pržena hrana bude savršeno hrskava i da brzo i jednostavno ispečete čak i kruh i pizzu. Da, tave od gusa nisu samo za steakove, u njima možete peći, dinstati, pržiti. Jedna jedina tava vašu će kuhinju pretvoriti u steakhouse, pizzeriju, pekarnicu i kreativni laboratorij za najrazličitija klasična i inovativna jela. Ovaj jednostavni vodič za kuhanje s tavama do gusa sastavili smo u suradnji s lancem trgovina Lonci &Poklopci by Bajde, specijalistima za vrhunsko posuđe za kuhanje. U web shopu i trgovinama u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Ljubljani i Puli do 31. listopada LONCI&POKLOPCI by Bayde slave Dane gusa, posebnom ponudom u kojoj se uz lonce, pekače od gusa i dutch ovene po genijalnim cijenama mogu kupiti i Lava tave od gusa.

Lava je turski brend s više od 40 godina iskustva koji proizvodi posuđe od gusa u gotovo manufakturnim uvjetima. Svaki komad provjerava se zasebno i isprobava u tvorničkoj test kuhinji. Rezultat su lijepo dizajnirani modeli čija popularnost ubrzano raste zbog kombinacije umjerene cijene (upola su jeftiniji od najskupljih brendova na tržištu) i visoke kvalitete. 

Zašto je tava od gusa toliko važna u kuhinji

Tajna tava od gusa je materijal od kojeg su izrađene. Lijevano željezo je izuzetno gust i otporan materijal koji fantastično zadržava toplinu. To ove tave čini gotovo vječnima, omogućava vam da na običnom štednjaku i kućnoj pećnici razvijete visoke temperature i da kuhate na stabilnoj temperaturi, što omogućava brže i kvalitetnije kuhanje, bez potrebe za stalnim podešavanjem plamena i micanjem tave. Lijevano željezo ove tave čini jednako pogodnima za kuhanje na plamenu i u pećnici.  

Kako pripremiti tavu od gusa

seasoning

Da biste oslobodili potencijal svoje tave, morate je pripremiti za kuhanje. Stavite tavu na najjaču vatru i pustite je da se zagrije koliko kod je moguće, mora se užariti. Vrelu tavu maknite s vatre i namastite tako što ćete je dobro istrljati krpom ili kuhinjskim papirom namočenim u ulje. Možete koristi ulje koje želite, ali najsigurnija su ona neutralnog okusa i više točke dimljenja poput kanole ili suncokretovog ulja. Namašćenu tavu vratite na srednju vatru i pustite da se grije oko 10 minuta, odnosno dok se masni sloj ne upije i potpuno ne osuši. U ovom procesu tanki sloj ulja postat će tanki sloj polimeriziranog ulja i to čini ključnu razliku. Kad se ulje polimerizira, ono stvara mikroskopski sloj koji se zalijepi za metal i vašu tavu čuva kao što plastična folija čuva hranu. U dobro pripremljenoj tavi hrana se ne lijepi i površina joj se ne može oštetiti. 

Kako održavati tavu od gusa

Priče da se tava od gusa ne smije prati spužvicama i deterdžentima za suđe je običan mit. Tava koja se redovno i pravilno namašćuje (gore opisan postupak) i zagrijava (tavu bi trebalo zagrijavati najmanje 10 minuta prije nego na njoj počnemo kuhati) zaštićena je slojem polimeriziranog ulja koje deterdženti ne mogu tek tako rastvoriti. Pranjem tave odstranite ćete ostatke hrane i ulja od kuhanja i pritom nećete oštetiti njenu površinu. Jedino što ne smijete raditi je namakati tavu u vodi i prati je u perilici. Najbolje je da još toplu tavu nakon kuhanja prebrišete kuhinjskim papirom i odstranite sve što je ostalo na njoj. Nakon toga je možete oprati u toploj vodi i deterdžentu, odmah je osušiti krpom i ponovno je zagrijati i namastiti. Od pranja do ponovnog pripremanja tave trebalo bi proći što manje vremena. Pridržavajte se ovih nekoliko pravila i svoju ćete omiljenu tavu od gusa moći ostaviti potomcima u izvrsnom stanju. 

Što sve možete skuhati u jednoj tavi od gusa

Doslovno na stotine jela. Volite li kuhati, tavu od gusa teško da ćete i spremati u ormar. U tavi od gusa, naravno, možete ispeći steak, burgere i ribu, ali ona će puno bolje od pleha funkcionirati i za velike komade mesa poput cijelog pileta, za pizze i jednostavnije kruhove, za pečenje povrća za priloge i salate, tjestenine, omlete i fritate, pohanje i prženje u dubokoj masnoći, pa i za deserte poput pita, slatkih galetta i palačinki. Odabrali smo nekoliko dobro isprobanih recepata koji pokazuju kako jedna tava može transformirati vašu kuhinju na bezbroj načina.

GRILL

Porterhouse steak

porterhouse-1

Bez tave od gusa nemojte ni razmišljati o pečenju steakova kod kuće. Samo tava od gusa može generirati dovoljno visoku temperaturu na površini i osigurati stabilnu i ravnomjernu vrućinu zbog debljine gusa, faktore nužne za pravilno pečeni steak. Još bolje rezultate imat ćete ako tavu 20 minuta zagrijete pod grijačem u pećnici ili na najvišoj temperaturi pećnice. Na tavi od gusa možete ispeći skoro svaki rez, a u Hrvatskoj se sada može kupiti i odležana govedina. 

Za steak

  • porterhouse steak
  • 1 žlica ulja
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 3 žlice maslaca na sobnoj temperaturi
  • krupna sol ili cvijet soli

Meso prije pečenja barem 30 minuta držite na sobnoj temperaturi. To će pomoći da se brže i ravnomjernije ispeče. Tavu od gusa zagrijavajte na akoj vatri dok ne postane dovoljno vruća da ne možete držati ruku 10 centimetara iznad nje. Meso obilno posolite i popaprite. Sol će pomoći u formiranju korice.

Na vruću tavu stavite malo ulja, ako je tava dovoljno vruća ulje će se zadimiti. Dodajte steak. Pecite oko 4 minute s jedne strane dok ne dobije tamnosmeđu koricu. Ne okrećite steak. 

Izvadite ga na dasku, brzo razrežite meso. Krenite od kosti u sredini prema van, okomito na kost. Trebate sa svake strane kosti dobiti rebra širine 2-3 centimetra. Porterhouse možete ispeći i bez ovog koraka.

Vratite steak u tavu, zapecite s druge strane. U tavu dodajte maslac i pustite da se otopi, žlicom prelijevajte sokove od mesa s maslacom preko steaka, dok se ne ispeče. Nemojte prepeći meso, steak bi trebao biti medium-rare, što znači 4 minute pečenja u ovoj fazi.  

Steak izvadite na vrući tanjur, pustite da se odmori, prelijte s malo soka s maslacem iz tave, pospite krupnom solju i poslužite na što toplijim tanjurima.

PIZZA

pizza

Za tijesto

  • 400 g brašna s najmanje 10g proteina
  • 275 g vode
  • 10g soli
  • 4 g suhog kvasca
  • 8 g maslinova ulja

Brašno stavite u zdjelu, dodajte kvasac, sve dobro promiješajte, dodajte vodu i ulje, promiješajte kuhačom, dodajte sol. Dobro miješajte i ne brinite za teksturu tijesta, isprva može djelovati pretvrdo i presuho ali kad se počne formirati gluten i kad kvasac proradi postat će mekano i elastično. Miješajte dok više ne vidite suhe dijelove ni brašno.  

Ostavite tijesto u zdjeli, dobro zatvorite zdjelu plastičnom folijom i pustite da stoji 8 do 24 sata. Ova faza se zove proofing i ključna je jer se u njoj u tijestu razvija glutenska mreža. Proofing možete raditi i u hladnjaku ali onda traje barem duplo dulje. Inače, što se tijesto sporije diže, ukusnije je. 

Kad završi prva faza, tijesto bi moralo biti meko, razliveno na izgled ali elastično, s mjehurićima zraka. Pažljivo ga istresite na pobrašnjenu dasku. Ovaj recept je za tijesto koje se ne mijesi nego se nježno razvlači i preklapa kako bi se ojačala struktura.

Kuglu tijesta prerežite na dva jednaka dijela. Svaki dio uzmite u ruku pa pažljivo uhvatite za rub i presavijte odozgo prema dole, pritisnite na spoju. Presavijajte četvrtinu po četvrtinu dok ne dobijete pravu kuglu- Površina tijesta mora se zategnuti ali ne smije pucati. 

U ovoj fazi imate dvije opcije. Možete nauljiti tavu i staviti kuglu tijesta u tavu, ali pazite da cijelo bude premazano uljem. Prekrijte plastičnom folijom i pustite da stoji na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Gotovo tijesto možete i staviti u foliju ili smrznuti. Možete ga pokriti krpom i ostaviti da se još diže na dasci ili u hladnjaku. Ovisno o tome koliko imate vremena. 

Tijesto će se stajanjem samo malo razvući, razviti još više zraka i mjehura i postati još glatkije i elastičnije. Ako ste ga dizali u tavi, samo ga prstima razvucite prema rubovima. Ako naiđete na jako velike mjehure zraka pritisnite ih. 

Na tijesto stavite umak i ostala sastojke pa sve stavite u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva i pecite oko pola sata. 

Druga, varijanta je da tijesto razvučete na dasci i zapečete na vrućoj tavi. Na radnoj površini ravnomjerno razvucite tijesto za pizzu, pazite da ne bude pretanko u sredini ni predebelo na rubovima, malo pobrašnite. Vruću tavu premažite s malo maslinova ulja. 

Brzo rasporedite tijesto u tavi i malo pritisnite rubove prema stijenkama tave. Kad se na tijestu pojave mjehuri, dodajte umak u tankom sloju, pa ostale sastojke i na kraju dodajte mozzarellu i parmezan. Mozzarellu narežite i pustite da iz nje iziđe što više vode. Ubacite tavu u pećnicu i pecite 14 do 16 minuta, dok pizza nije potpuno pečena. Kad je pizza gotova, pažljivo izvadite tavu (zaštitite ruke ) nagnite je i pustite da pizza isklizne na dasku ili tanjur. Ovako možete ispeći nekoliko pizza zaredom, kako da imate malu pizzeriju u kući.  

PEČENJE

Salata od pečene cikle s kozjim sirom i slanom granolom

salata-cikla

Sastojci

  • 2 velike cikle, oguljene i narezane baby beetroot, trimmed,
  • 1 žlica vode
  • 2 žlice dobrog ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 2 naranče, oguljene
  • 1,5 žlica vinskog octa
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 1 žličica meda
  • 200g zelene salate
  • 1/2 ljubičastog luka, narezanog na tanke ploške (odvojite slojeve nakon što narežete luk)
  • 150g mladog kozjeg sira

Slana granola

  • 1 bjelanjak
  • 35g oraha
  • 55g kvinoje
  • 2 žlice sjemenki (pinjoli, suncokretove, bučine možete kupiti i gotovi miks)
  • 1,5 žličica sjemenki koromača

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Ciklu narežite , stavite na vruću tavu od gusa, polijte s malo maslinova ulja, posolite, popaprite, promiješajte i kratko zapecite sa svih strana. Stavite u pećnicu, tavu možete lagano prekriti aluminijskom folijom ali ne morate. Pecite 30 minuta ili dok cikla ne omekša. Izvadite tavu iz pećnice, izvadite ciklu iz tave i pustite da se hladi.
Obrišite tavu, pustite da se tava ohladi pa napravite granolu.

cikla-tava

U zdjelu stavite bjelanjak, mutite dok ne postane pjenast, ne trebate snijeg. Dodajte orahe, kvinoju, mješavinu sjemenki i koromač. Dobro posolite i popaprite. Promiješajte. Zagrijte tavu na srednjoj vatri, dodajte mješavinu i pržite smjesu s jedne strane. Kad postane hrskava i dobije zlatnu boju okrenite i pržite s druge strane. Kad je pri kraju, razmrvite je i još malo pržite miješajući. Izvadite granolu iz tave, pustite da se ohladi. Granolu možete napraviti i unaprijed i čuvati u staklenki.

Ogulite naranču i razdvojite kriške, pa im uklonite kožicu. Radite to iznad zdjele da uhvatite sav sok. Iscijedite 1,5 žlicu soka, pa u njega dodajte ocat, senf, med i preostalo maslinovo ulje. Posolite i popaprite. Pečenu ciklu prelijte s dvije žlice dresinga i promiješajte.

U zdjelu stavite salatu, luk i kriške naranče. Polijte dresingom i promiješajte. Podijelite u tanjure, na salatu stavite ciklu pa kozji sir. Polijte s preostalim dresingom, dodajte malo kozjeg sira i tek na kraju granolu da ostane hrskava.

SPORO PEČENJE

Sporo pečeno pile s krumpirima – azijska verzija

piletina

Sastojci

  • 1 cijelo pile
  • 1 žlica soli
  • svježe mljeveni papar
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 5 žlica korejske čili paste (gochujang, u azijskim trgovinama)
  • 2 glavice češnjaka
  • 1 komad (3 cm) svježeg đumbira, po želji 500 g krumpira, cijelog malog ili krupnije narezanog
  • 5 mladih lukova
  • 2 limete
  • 2 žličice meda

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Preciznost temperature je važna, koristite termometar za pećnicu ako ga imate.
Pile osušite kuhinjskim papirom i stavite na pleh. posolite i popaprite izvana i iznutra.

U zdjelici pomiješajte korejsku čili pastu i 1/4 šalice maslinova ulja. Naribajte malo češnjaka i dodajte. Ogulite đumbir i naribajte ga u čili ulje. Promiješajte.

Glavice češnjaka koje su vam preostale ostavite cijele, samo prerežite napola po širini. Dvije polovice stavite u pile. Zavežite pileće nogice kuhinjskom špagom.

Tavu od gusa stavite na srednju vatru i zagrijte. Premažite cijelo pile mješavinom čilija, ulja, đumbira i češnjaka.

U zdjelu stavite krumpir, preostale polovice češnjaka, 2 žlice maslinova ulja i ostatak mješavine čilija, malo posolite i popaprite i sve promiješajte.

U tavu stavite prvo krumpir s češnjakom, razmaknite ga što više prema rubovima da napravite mjesta za pile. U sredinu tave stavite polovice češnjaka, prerezane strane okrenite prema dolje. Zatim u tavu stavite pile, pa sve stavite u zagrijanu pećnicu. Kako se piletina bude pekla, masnoća će se spajati s češnjakom i čilijem i sve natapati bogatim okusom. Pazite da ispod pileta ne bude krumpira jer se neće ravnomjerno ispeći.

gochujang piletina
Glaziranu piletinu i krumpire poslužite ravno iz tave

Dok se pile peče, jednom ili dvaput promiješajte krumpire da se oblože sokovima od pečenja. Pecite 2,5 do 3 sata, dok krumpiri potpuno ne omekšaju. Provjerite je li pile pečeno tako što ćete pomaknuti batke, trebali bi biti labavi i meki.

Izvadite tavu iz pećnice, pečeno pile prebacite na dasku za rezanje. Obavezno pustite da odmori 10 do 15 minuta, pa ga razrežite na komade. Pečene krumpire u tavi samo lagano pritisnite stražnjom stranom žlice da sokovi od pečenja uđu u njih.

Tanko dijagonalno nasjeckajte 5 mladih lukova. Limete prerežite popola. Jednu polovicu narežite na kriške. Drugu polovicu iscijedite. U limetin sok umiješajte med. Probajte krumpire, dodajte soli ako treba. Pospite ih sjeckanim mladim lukom. Na krumpire u tavi složite narezano pile. Dodajte kriške limete, ako želite po svemu iscijedite malo soka iz pečenog češnjaka. Dugo pečeni češnjak postaje sladak i razvija blagi miris. Servirajte na sredini stola, u tavi.

KUHANJE

Dagnje u vinu

dagnje

Sastojci

  • 1 kg dagnji, očišćenih
  • ½ čaše bijelog vina 
  • 60g maslaca
  • 1 poriluk, samo bijeli dio, nasjeckan 
  • 1/4 žličice paprike 
  • 3 žlice svježeg prešinova lista, nasjeckanog
  • sol
  • svježe mljeven papar

Zagrijte tavu 10 minuta na srednjoj vatri. Na toplu tavu stavite ulje, dodajte poriluk i papriku, kratko popržite pa deglazirajte vinom. Pojačajte plamen i pustite za zakuha. 

Kad tekućina zakuha smanjite plamen na srednju jačinu, dodajte dagnje i poklopite. Kuhajte dok se dagnje je otvore i ne narastu, trebat će vam desetak minuta. Bacite sve dagnje koje se nisu otvorile. Pospite peršinom, malo posolite i popaprite, poslužite ravno iz tave s kruhom.  

PRŽENJE

Falafel

falafel

Sastojci

  • 150g sušenog slanutka 
  • 1/2 žutog luka, sitno nasjeckanog
  • 2 režnja češnjaka, zgnječena
  • 1 žlica svježeg peršinova lista, nasjeckanog
  • 2 žlice svježeg korijandera, nasjeckanog
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • 1/2 žličice mljevenog kumin
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 3 žlice vode
  • 1,5 žlica brašn
  • dosta ulja za prženje
  • 1/2 žličice sezama
  • sol 

Dan ranije slanutak namočite u vodi preko noći. Mora barem udvostručiti volumen.  

Ocijedite slanutak, pomiješajte ga s lukom, češnjakom, peršinom i korijanderom. Najbolje bi bilo sve samljeti u mlinu za meso, jednom na najsitnijem nastavku koji imate. Ako nemate mlin za meso, kratko sameljite masu u multipraktiku, 30 do 40 sekundi da se sve usitni ali ne postane pasta. Slanutak se ne smije raspadati. Dodajte začine, prašak za pecivo, sol, brašno i vodu. Dobro zamijesite rukom i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat prije upotrebe. 

Tavu od gusa stavite na srednju vatru da se zagrije, dodajte dovoljno ulja da dosegne 7 centimetara visine u tavi. Precizna temperatur ulja je jako važna. Zagrijte ulje na 180 stupnjeva. 

falafel-przenje

Smočite ruke. Žlicu slanutka pritisnite u dlan, napravite malu pljeskavicu ili kuglicu veličine oraha. Možete koristiti i mokru žlicu za sladoled. Pospite kuglice sezamom i pržite ih 4 minute, da dobro posmeđe i potpuno se skuhaju. Važno je da se falafel iznutra potpuno osuši. Izvadite falafel šupljom žlicom i ocijedite višak ulja na kuhinjskom papiru. Poslužite odmah. S falafelom i umacima možete raditi salate, poslužiti ga s humusom, pita kruhom ili u sendviču.

KRUH

Brzi meki bing kruh

bing-kruh

U tavi od gusa možete peći i klasičnije kruhove, proteinske kruhove i sočni kukuruzni kruh. Mi smo odabrali puno brži, jednostavniji recept za meki kruh koji možete poslužiti kao samostalno jelo i umakati ga u humus, pastu od pečenih paprika, maslac s umućenim vrhnjem ili neki pikantni dip. Recept se bazira na tehnici za kineski kruh bing, daljem srodniku flatbreada. Uključujući miješenje i dizanje tijesta, ovaj kruh je gotovo za nešto više od sat vremena i nećete trebati pećnicu.

Sastojci

  • 2 žličice aktivnog suhog kvasca
  • 3,5 žlice šećera
  • 2,5 žličice soli
  • 4 šalice brašna plus za posipanje

Za glazuru

  • 1 žlica sojina umaka
  • 1,5 žličica šećera
  • 2 žlice vode
  • sjemenke sezama

U zdjeli pomiješajte kvasac, 2 žlice šećera, 2 žličice soli i 2 šalice tople ali ne vruće vode. Miješajte dok se sve ne otopi. Ostavite na sobnoj temperaturi 5 minuta dok kvasac ne proradi.

Dodajte brašno i drvenom kuhačom zamijesite tijesto. Bit će neuredno, ljepljivo i imat će poneku suhu točku ali ne brinite. Zatvorite zdjelu plastičnom folijom i pustite da stoji na toplom oko sat vremena. Kad tijesto udvostruči volumen, pažljivo ga istresite na pobrašnjenu dasku.

Mijesite dodajući postupno još brašna ako vam je tijesto previše ljepljivo, ali ne pretjerujte. Tijesto mora postati meko, elastično i ostati malčice ljepljivo.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Dobro pobrašnite dasku, pola tijesta pokrijte plastičnom folijom da se ne sasuši. oblikujte kugle od tijesta i razvaljajte u krugove.

Tavu od gusa zagrijte na srednjoj vatri. Mora biti vruća ali se ne smije dimiti.

Četkom obrišite višak brašna s tijesta. U ovoj fazi tijesto možete premazati s malo sezamovog ili maslinova ulja. Ako radite kruh s dodacima poput hrskave pancete, sira i slično, njih također dodajte u ovoj fazi.
U tavu stavite par kapi ulja, provrtite da se masnoća ravnomjerno rasporedi.

Stavite kruh u tavu, poklopite i pecite dok donja strana ne dobije zlatnu koricu. Malo pomičite tavu na vatri da se toplina još ravnomjernije rasporedi. Ovisno o veličini tave i debljini tijesta, trebat će vam 5 do 10 minuta za jednu stranu.

Okrenite kruh, opet poklopite i ispecite do kraja. Ispecite i drugu polovicu tijesta. Kruh poslužite na sredini stola, predviđen je da se jede rukama i umače u dipove.

Želite li kruh glazirati, u zdjelici pomiješajte sojin umak, šećer i vodu i promiješajte da se šećer rastopi. Obavezno tijesto prije pečenja premažite sezamovim uljem, zatim glazurom. Na kraju pospite sezamom.

DESERTI

Brownie torta

brownie-torta

U tavi od gusa, ovu tortu možete ispeći na štednjaku, u pećnici, čak i na roštilju.

Sastojci

  • 100 grama + 1 žlica brašna
  • 1/2 žličice cvijeta soli
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 200g čokolade za kuhanje, najmanje 70% kakaa, nasjeckane
  • 60 g maslaca + još malo za namastiti tavu
  • 2 žlice ulja
  • 3 velika jaja
  • 50 g demerara šećera
  • 50 g šećera kristala
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • sladoled od vanilije za serviranje

Ako planirate tortu peći u pećnici, zagrijte je na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. U velikom loncu zakuhajte puno vode, na paru stavite vastrostalnu zdjelu. Dodajte čokoladu, maslac i ulje. Otopite čokoladu stalno miješajući dok ne dobijete glatku masu. Maknite sa strane, pustite da se hladi 5 minuta. 

U topljenu čokoladu dodajte jaja, šećer i vaniliju. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku masu i dok se sve ne spoji. Dodajte čokoladu u brašno. Pažljivo miješajte da se svi sastojci spoje. 

Tavu od gusa zagrijte, premažite topljenim maslacom i ulijte smjesu za brownie tortu. Stražnjom stranom žlice izravnajte površinu. Poklopite tavu i pecite na plamenu ili roštilju, ili ubacite u pećnicu i pecite 35 minuta. Da biste provjerili je li torta pečena, ubodite je čačkalicom ili drvenim štapićem za ražnjiće. Ako iziđu van suhi, torta je gotova. Brownie tortu narežite na kriške i poslužite sa sladoledom od vanilije. 

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s tvrtkom LONCI&POKLOPCI by Bajde.

Akcija Dani Gusa

50% popusta na posuđe od lijevanog željeza

15.09-31-10.2020

Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Pula (pulska trgovina otvara se 15. listopada)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.