Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Uz skandalčić s Bocuse d’Orom: Hrvatski kuharski savez ionako ne služi ničemu i ne okuplja nikoga

Hrvatski kuharski savez povukao je naše kandidate s Bocuse d’Ora, neformalnog svjetskog gastronomskog prvenstva. Ta odluka HKS-a jest skandal, budući da je Bocuse d’Or u zadnje vrijeme dobio ozbiljan stručni dignitet i privlači globalnu javnu pozornost.

Skandalčić s Bocuse d’Orom potaknuo nas je da pogledamo tko, zapravo, čini Hrvatski kuharski savez.Prema podacima dostupnima na web stranici HKS-a, ta je organizacija osnovana  2003. godine, dakle u vrijeme ozbiljnog hrvatskog gastronomskog zamaha. HKS na službenoj web stranici iscrpno  izvještava o svom ustroju i portretira svoje istaknute članove.

Hrvatski kuharski savez osnovao je i Hrvatsku kulinarsku akademiju, koja ima 27 članova. E sada, među istaknutim članovima HKS-a kojih je na web stranici predstavljeno deset, i među 27 članova Akademije, nema sljedećih  chefova: 

  • Rudi Štefan, Michelinova  zvjezdica 
  • Danijel Đekić, Michelinova zvjezdica
  • Goran Kočiš, Michelinova zvjezdica
  • Deni Srdoč, Michelinova zvjezdica
  • Marijo Curić, Michelinova zvjezdica
  • Matija Bregeš,  Michelinova zvjezdica
  • Marko Gajski, Michelinov zvjezdica
  • Tvrtko Šakota, visoka kuhinja, Nav
  • Jeffrey Vella, visoka kuhinja, Cap Aureo
  • Ana Grgić, fine dining Esplanade
  • Matija Bogdan, fine dining Mano, ex Ledbury (dvije zvjezdice)
  • Marina Gaši, fine dining, predsjednica JRE Hrvatska
  • Hrvoje Kroflin, fine dining, ManO2
  • Filip Horvat, fine dining Theatrium
  • Bernard Korak, fine dining Restoran Korak (ex Hiša Franko, dvije zvjezdice)
  • Hrvoje Zirojević, fine dining, Laganini
  • Dino Galvagno, progresivna kuhinja, Prasac, Peta četvrtina
  • David Skoko, progresivna kuhinja, Batelina
  • Zdravko Tomšić, Kukuriku, Vinodol, Draga di Lovrana
  • Mario Čerhak, visoka kuhinja, Marcellino
  • Ivica Štruml, fine dining, ex Esplanade
  • Ana Ugarković, visoka bistronomija, Mali bar
  • Fabricio Vežnaver, fine dining Pergola

Ovaj bismo popis mogli nastaviti u beskonačnost. Ukratko, osim nekoliko zaslužnih veterana u Akademiji (Karapandža, Erceg, Žufika, Ognjanović) u Hrvatskom kuharskom savezu prema sadržaju njihove web stranice nema gotovo ni jednog kuhara važnog za hrvatsku restoransku industriju, osobito onu modernu. Ovakav Hrvatski kuharski savez potpuno je beznačajan, ne služi ničemu, nije kadar organizirati čak ni odlazak na Bocuse d ‘Or i treba ga ukinuti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.