Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je veliki Pierre Troisgros, chef koji je s Bocuseom utemeljio nouvelle cuisine

pierre-troigros

U Francuskoj je u 92. godini umro veliki chef Pierre Troisgros. Uz Paula Bocusea, Pierrea Troisgrosa smatra se utemeljiteljem nouvelle cuisine, revolucionarnog novog pristupa kuhanju koje je generacija mladih chefova 1950-tih uvela u Francuskoj. 

Braća Pierre i Jean Troisgros u obiteljskom su restoranu u gradiću Roanne revolucionarizirali tradicionalna jela francuskog fine dininga. Restoran koji neprekidno radi od 1930-tih, od roditelja su preuzeli sredinom 50-tih i preimenovali ga u Les Frères Troigros, dvije godine nakon što su dobili prvu Michelinovu zvjezdicu. 

Pierre Troisgros kuhao je klasična francuska jela, ali s laganim umacima, svježim namirnicama i s fokusom na sezone, što je za ono vrijeme bio radikalan pristup koji je utro put za nouvelle cuisine. 

Restoran obitelji Troisgros, koji danas vode Pierreov sin Michel i unuci Cesar i Leo, već 52 godine ima tri Michelinove zvjezdice. Restoran je 2017. iz Roannea preselio desetak kilometara dalje, na imanje u selu Ouches. 

Amblematsku figuru francuske kuhinje, Pierrea Troisgrosa smatraju stvarnim utemeljiteljem “najveće francuske gastronomske dinastije” kako Troisgrose nazivaju tamošnji mediji. “Pierre je utjelovljenje inovacije i prenošenja znanja kojima je prožeta kuhinja njegove obitelji,” izjavio je povodom Troisgrosove smrti glavni urednik Michelina Gwendal Poullennec

Troisgrosov legendarni losos sa smrčcima, bezbroj puta kopiran i reinterpretiran, simbol je kuhinje velikog chefa, zorni primjer autentičnosti, individualnosti, ekologije i artizma koje su velikani nouvelle cuisine donijeli u kulturu i postavili novi sistem vrijednosti na kojemu se i danas razvija svjetska restoranska scena. Nakon odlaska Paula Bocusea, smrću Pierrea Troisgrosa gastronomija je izgubila još jednog od glavnih aktera tog herojskog doba.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.