Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Leonardo, kultno vino Marjana Simčiča, dobilo je Best In Show i 97 bodova na Decanterovim nagradama

simcic-best-in-show

Ovogodišnje Decanterove Svjetske vinske nagrade hrvatskim su vinima donijele priznanja bez presedana. Hvatska vina osvojila su 170 medalja i sve nagrade osim Best In Show, najveće Decanterove nagrade koja se dodjeljuje vinima ocijenjenima kao apsolutno najboljima u svojim kategorijama (jedini hrvatski Best In Show dosad osvojila je istarska Veralda za Istrian 2015.) Best In Show je ove godine otišao s druge strane granice, slovenskom vinaru Marjanu Simčiču za slatko vino Leonardo iz 2015. godine. 

Leonardo je kultno Simčičevo vino. Prije tri godine u njegovom smo podrumu u Ceglu iz stare preše probali mošt za Leonardo 2016. Koncentracija, aromatika i kompleksnost već su u toj fazi bili nevjerojatni. Leonardo je slatko vino od prosušene rebule iz Simčičevih vinograda u Medani starih 61 godinu. Nakon kasne berbe i rigorozne selekcije, 5000 kilograma rebule šest se mjeseci prosušuje u drvenim sanducima (passito). Sporim prirodnim prosušivanjem grožđe gubi do 90 posto mase.

simcic15

Prosušenu rebulu za Leonardo Simčič preša ručno i najmanje 42 mjeseca odležava u barriqueu. Rezultat je veličanstveno, autoritativno slatko vino koje može trajati desetljećima. U mlađem Leonardu dominiraju tipične arome rebule, dok s godinama dobiva izražene medne note, suho voće, posebno smokve i marelice, note narančine korice i cvjetova citrusa. Među najimpresivnijim Leonardovim karakteristikama su balans šećera i kiselina, perfektna svilenkasta tekstura i monumentalni aftertaste koji odražava neobičnu eleganciju ovog vina. Potpuno zasluženih 97 bodova. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.