Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marina Gaši danas je, iza Jeffreya Velle i uz Fabricia Vežnavera, definitivno najbolji chef u Istri

marina-srdela

“Znam da zvuči neobično, ali najviše dva posto naših gostiju su Hrvati. Bilo Istrani, Zagrepčani, ili ljudi iz drugih dijelova zemlje, ” rekla nam je u subotu navečer Marina Gaši. “Svi drugi su stranci.” Ako je statistika gospođe Gaši točna, čini se da hrvatski gosti i dalje ne znaju gdje trebaju trošiti novac. Jer, Marina Gaši ove godine kuha senzacionalno.

S Marinom Gaši u zadnjih smo šest ili sedam godina imali ponešto problema pri vrednovnaju njenog rada i njenog restorana. S jedne strane, ondje smo uživali u nekim sjajnim jelima koja su demonstrirala njen talent za slaganje okusa. S druge strane, sve do prije tri godine kuhanje Marine Gaši patilo je od tehničkih pogrešaka. Novigradski restoran Marina bio je primjer nadahnutog kreativnog kuhanja u pokušaju.

marina-amuse
Amuse bouche

U posljednje nam je vrijeme, međutim, nekoliko istarskih gastronomskih stručnjaka reklo da gospođa Gaši nikad nije bolje kuhala. U što smo se uvjerili u subotu navečer, na jednoj od tri najimpresivnije ovoljetne večere u Istri (druge dvije bile su u Cap Aureu i u Pergoli). Večera u Marini počinje amuse bucheom, koji se sinoć sastojao od crne princes krafne s pršutom od palamide i od praline s brancinom. Amuse bouche nije ispao posve dobro, jer se tijesto za navodne princes krafne doimalo umornim i tvrdim.
Uslijedio je izvrstan kruh s jako hrskavom koricom, poslužen uz Mate i Chiavalonovo ulje napravljeno za JRE.

Prvo pravo jelo, gotovo sirove male lignje s bosiljkom i prženim lješnjacima potpuno nas je razoružalo. Sva tri elementa tog malog jela, ne većeg od tapasa, ostavila su snažan pečat, s tim da su lješnjaci dali neuobičajenu dubinu okusa jako mekanim lignjama.

marina-lignje
Lignja i lješnjak

Iduće jelo, cijela rajčica punjena čvrstim i slatkim jastogovim mesom u umaku od vode rajčice, spektakl je internacionalne vrijednosti. U Hrvatskoj smo sasvim rijetko dobili tako vizualno atraktivan tanjur s toliko ukusnim sadržajem.

Veluta od krumpira s coulisom od peršina zvuči, naravno, malo dosadno.
Međutim, gospođa Gaši ovu je baršunastu juhu obogatila buzarom od sitno sjeckanih dondola, a zatim pojačala do daske strugotinama japanske sušene palamide, koje su doslovno vrištale iz tanjura. Juha za obožavatelje Jimija Hendrixa.

marina-juha
Veluta sa sušenom palamidom

Tartar od srdela poslužen na slatkom briošu s ukiseljenim sjemenjem medvjeđeg luka žestoko se potukao s rajčicom i jastogom u borbi za najbolje jelo dana. Naposljetku, debelo rezani file orade u umaku od gorušice i citronelle s perfektno hrskavom tempurom od lišća peršina ne samo da je bio izvanredan u okusu i aromama, nego je pokazao da Marina Gaši više nema problema s tehnikama. Njena je tempura svakako bitno preciznija nego u svim našim fusion restoranima.

marina-skampi
Škampi, jalapeño, krema od dagnji, crumble od čokolade

Deserti su bili zanimljivi, ali ne više od toga. Da su deserti uzbudljiviji i da je tekstura crne princes krafne iz amuse bouchea uspjela, Marina Gaši ne bi dobila ovako kompromisnu ocjenu nego čistih minus pet.

No, čvrsto vjerujemo da gospođa Gaši može još bolje i profesionalnije.
Marina Gaši ove se godine bavi visokom kuhinjom, koja isporučuje okuse comfort fooda. Gospođa Gaši jako je originalna, strastvena i uspješna u svom poslu. I spada u najuži vrh modernog hrvatskog kuhanja.

Premda smještena u neuglednom Novigradu, Marina se ubrajameđu rijetke hrvatske restorane do kojih vrijedi putovati samo zbog jedne večere. Vinska karta je korektna, s vrlo niskim cijenama (Podveršičeva Kapja košta samo 360 kuna) a večernji je ambijent oplemenjen pogledom na zalazak sunca iza stotina jarbola u obližnjoj marini. Briljantnu večeru kod Marine Gaši, uz buteljku Simčičeva Chardonnaya Opoka iz 2013. i Droinova Chablisa iz 2016. platili smo malo više od 2000 kuna.

MARINA BY MARINA GAŠI

Ulica svetog Antona 38, Novigrad
HRANA +4-5/5 VINO -4/5 SERVIS 4/5 AMBIJENT -4/5

kartice Visa, Mastercard

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.