LISTA ZA ONE KOJIMA SE NE DA NA MORE 11 najboljih restorana kontinentalne Hrvatske

Vani je sunčano i toplo. U subotu i nedjelju popodne trebalo bi biti vruće, što znači da nema smisla provesti cijeli vikend u Zagrebu. Za one kojima se ne putuje na more, sastavili smo listu najboljih restorana u unutrašnjosti. Oni su načelno jeftiniji od restorana na moru, neki su puno bliži Zagrebu, a priroda je u kasno ljeto idealna za relaksaciju i ublažavanje stresa. Naravno, kontinentalna Hrvatska ne obiluje vrhunskom gastronomijom, nego se uglavnom radi o jednostavnijem kulinarstvu. Što ne mora uvijek biti loše. Na listi nema samoborskih i plešivičkih restorana, jer njih smatramo dijelom zagrebačke restoranske scene.
1. Đurina hiža, Varaždinske toplice

Đurina Hiža već godinama opravdano uživa kultni status među zagrebačkim mesožderima. Riječ je o jednom od boljih i ambicioznijih steakhousea u cijeloj zemlji, koji doslovno neprekidno napreduje. Đurina Hiža smještena je preko puta velike stare šume u zaista lijepom i smirujućem ambijentu.
2. Galić, Kutjevo

Restoran vinarije Galić jedini je pravi fine dining u cijeloj Slavoniji. Kuhanje je sezonsko, tehnički kompetentno i prezentacijski atraktivno, posluga je izvrsna, a svi koji vole vina uživat će u društvu stotina barriquea i jednoj od najmodernijih hrvatskih vinarija. Uz sve to, berba grožđa idealan je povod do se odvezete do Kutjeva.
3. Višnjica, Slatina

Moramo priznati da nikad nismo bili u ovom izletištu s ergelom, ali imamo i više nego dovoljno povjerenja u sjajnog Gorana Kočiša, Michelinova chefa koji je iz zagrebačkog Noela otišao u rodnu Slavoniju. Kočiš još nije formirao novi jelovnik,tako da Višnjica uglavnom nudi velike komade jednostavno pripremljenog mesa. S obzirom na znanje i talent gospodina Kočiša, ne sumnjamo u kvalitetu i okuse.
4. Baranjska kuća, Karanac

Baranjska kuća autentični je spektakl, zbog ambijenta cijelog kompleksa posvećenog starim zanatima i zbog seljačke, naizgled rustikalne hrane koja je zapravo skuhana jako precizno i gotovo ekspertno. U zadnjih nekoliko godina nigdje nismo jeli tako dobrog soma i šarana kao u Baranjskoj kući.
5. Mala hiža, Čakovec

Mala hiža trajna je restoranska institucija sjeverozapadne Hrvatske. Prije četiri ili pet godina oko Male hiže počeli su se događati stanoviti nesporazumi, jer se restoran javno prezentirao i kao fine dining, pa su poneki gosti imali previsoka očekivanja. Mala hiža definitivno nije fine dining restoran. Ona je vrlo solidan restoran lokalne kuhinje, s odličnim šumskim gljivama, finim jelenima, srnama i drugim većim komadima mesa i s ekstenzivnom međimurskom vinskom kartom.
6. American Bar Dollar Osijek

Dollar je vrlo atraktivan street food lokal u centru Osijeka, u sklopu gastro huba District 5, s odličnim lokalnim craft pivom i izvrsnim steakovima. Nadamo se da su proširili vinsku kartu.
7. Zimska luka, Osijek

U Zimskoj luci, restoranu hotela Osijek s lijepim pogledom na Dravu, kuha Tomica Đukić, jedan od najtalentiranijih hrvatskih chefova, koji je postao nacionalno poznat kao glavni kuhar nogometne reprezentacije. Naravno, hotelski format nameće svoja ograničenja, no u hotelu Osijek uvijek smo jeli jako dobro, a posebno pamtimo jednu gozbu posvećenu crnoj slavonskoj svinji. Posluga je prvorazredna.
8. Kozjak, Sveti križ, Začretje

Kozjak je veliki restoran ns brijegu blizu šume i shopping centra Roses. Kozjak pazi na kvalitetu svojih sastojaka, osobito mesa, bilo da je riječ o suhomesnatim proizvodima ili teletini i govedini. Porcije su ogromne, a vinska karta korektna.
9. Stari podrum, Ilok

Stari podrum u Iloku nalazi se u vlasništvu renomirane vinske kuće Iločki podrumi. Sam restoran smješten je u prostorima bivše vinarije. U Starom podrumu pojeli smo jedan od najfinijih fiš paprikaša u Hrvatskoj. Vina su, naravno, izvrsna.
10. Kormoran, Kopački rit

Ovaj restoran smješten na samom ulazu u Kopački rit, jedan od najspektakularnijih parkova prirode u Hrvatskoj, u zadnjih je desetak godina nekoliko puta mijenjao vlasnike. Svježi, cijeli smuđ na žaru uvijek je bio izvrstan.
11. Bolfan, Hrašćina

Kuhanje u pitoresknom ambijentu vinarije Bolfan često varira. No, sastojci su uvijek svježi, lokalni, glavnom iz organskog uzgoja. A šetnju vjerojatno najljepšim zagorskim vinogradom nipošto ne bi trebalo propustiti. Pogotovo ne u rujnu. Vina su jako dobra, definitivno najbolja u Zagorju.