Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gordon Ramsay u Istri je snimao novu sezonu serije Uncharted koja bi trebala krenuti u rujnu

ramsay-uncharted

National Geographic najavio je treću sezonu dokumentarne serije Uncharted Gordona Ramsaya, u kojoj će Ramsay istraživati i Hrvatsku. Slavni chef ovoga je ljeta viđen u Istri, u restoranu Vodnjanka, na Crvenom otoku i kod chefa Jeffreya Velle u rovinjsko restoranu Cap Aureo, ali sve su informacije o razlozima njegova dolaska bile pod embargom. Ramsay je početkom kolovoza završio snimanja u Hrvatskoj, Islandu, Portugalu i Finskoj. Prema još neslužbenim informacijama, treća sezona Uncharted trebala bi se početi emitirati na National Geographicu 13. rujna.

Inspiriran serijom, koja se u hrvatskoj prikazuje pod naslovom Neistražene kuhinje, National Geographic i Audi Hrvatska pokrenuli su challenge #InspiredByGordon u kojemu hrvatski blogeri Kristijan Iličić i Sanja Mijac (Domaćica) istražuju gradiće u Istri i drugim dijelovima Hrvatske, i sa stanovnicima pripremaju domaća jela po obiteljskim receptima. Zbog pandemije korona virusa National Geographic morao je obustaviti više od 70 produkcija, Uncharted je jedna od nekoliko serija koje su ipak odlučili snimiti do kraja. Kako je za Deadline izjavio producent Jon Kroll, Uncharted je bilo posebno teško snimati jer je svaka država u koju je Ramsay dolazio imala vlastiti paket protupandemijskih mjera i pravila su se mijenjala gotovo na tjednoj bazi.

Security Check Required

null

Ramsay je ovaj projekt pokrenuo u srpnju 2018. Prve vijesti o seriji Uncharted, objavljene mjesec dana nakon samoubojstva Anthonyja Bourdaina, izazvale su žestoke reakcije na internetu. 

Ideja serije je da Ramsay putujući po svijetu otkriva lokalne tradicije i kulturu hrane i na lokalne stanovnike primijeni svoju mentorsku metodu proslavljenu u Hell’s Kitchen. Ukratko, da ljude u raznim dijelovima svijeta “povezujući istraživanje, avanturu, hranu i malo prijateljske kompeticije” uči kako da bolje kuhaju vlastitu hranu. Dakle, nešto potpuno suprotno Bourdainovim serijama. Što se sve nakon ove najave sručilo na Ramsaya teško je opisati. 

“Zadnja stvar koja nam sada treba je Gordon Ramsay koji ide u strane zemlje i lokalcima pokazuje kako da kuhaju vlastitu hranu, “ napisao je na Twitteru bivši voditelj Vicelanda chef Eddie Huang. Celebrity chef Andrew Zimmern ideju je nazvao “etnocentričnim memom koji pogoršava problem drugosti i nevidljivosti,” dok je jedan gledatelj komentirao kako bi bilo točnije da su seriju nazvali The Colonizer.

Eater, jedan od vodećih svjetskih gastro portala, objavio je brutalan komentar Ramsayave serije. “Gordon Ramsay, televizijski chef koji se proslavio urlanjem na posrnule restoratere i kandidate na njegovim kulinarskim natjecanjima, priprema show koji će ga odvesti u novom smjeru..Nakon što je demoralizirao bezbroj kuharskih profesionalaca svojim vulgarnim nasilnim verbalnim ispadima u serijama poput Hell’s Kitchen, Kitchen Nightmares i 24 Hours to Hell & Back, Ramsay sada želi uskakati u strane kulture hrane i lokalnim stanovnicima pokazivati da može kuhati njihovi hranu bolje od njih,” napisao je Eater.

Prve dvije sezone ipak su pokazale da Ramsay nije arogantni rasistički kreten. Ne može se reći da s velikim razumijevanjem otkrivaju različite i manje poznate lokalne kulture. Serija je dosta površna, a Ramsay naravno nema ni Boudainov intelekt ni njegovu empatiju i aktivistički duh. Uncharted je ipak gledljiva serija, u kojoj se glavni protagonist svojski trudi ostaviti većinu prostora ljudima koje zapravo trebamo upoznati. O promotivnom efektu za Istru i Hrvatsku, ne treba ni govoriti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.