Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

SLASNI VODIČ KROZ KONOBE ISTRE I KVARNERA Nisu skupe a mogu biti jako dobre

vela-vrata

Jedno od glavnih obilježja epidemijske godine jest klaustrofobija: ne smije se putovati. Neki smo se dan vozili zapadno od Zagreba par kilometara od slovenske granice, pa smo se s nostalgijom sjetili kako bi bilo super svratiti na ručak u Osteriju Debeluh u Brežice. No, to je sada fizički nemoguće. Ne može se ni do Hiše Franko ni do JB-a, o malo daljem inozemstvu da ne govorimo.

Što znači da su sva gastronomska putovanja ograničena na Hrvatsku. A kako su Kvarner i Istra najbliži Zagrebu, jasno je gdje ćemo provoditi vikende u idućih nekoliko mjeseci.

Naravno, kad idete u Opatiju ili Istru, ne morate uvijek birati fine dining. Katkad je jednostavnije, opuštenije i bitno jeftinije upustiti se u potragu za dobrom konobom. Premda su konobe jedan od zaštitnih znakova istarskog ugostiteljstva, zaista dobru konobu nije lako naći iz čitavog niza razloga: ponegdje se dramatično loše kuha pa umjesto rižota s tartufima dobijete kocke slijepljene riže s konzerviranim tartufima; negdje se namjerno vara pa se pod svježe tartufe prodaju prošlogodišnji smrznuti tartufi; nije, nadalje, rijetkost naletjeti na užegla maslinova ulja i na grozna, nepitka rinfuzna vina.

Srećom, u Istri i na Opatijskoj rivijeri ima dovoljno sasvim dobrih konoba koje mogu uljepšati vaše vikende, bez osobitih posljedica za vašu kreditnu karticu. Evo našeg izbora dobrih konoba Istre i Kvarnera.

1. Konoba Morgan, Bracanija

morgan-terasa

Morgan baš i nije konoba nego visoko elaborirani, gastronomski restoran koji se temelji na nadahnutoj interpretaciji hrane tipične za konobe kontinentalne Istre: paste, gljive, žgvaceti, boškarin, divljač. Riječ je o jednom od najboljih istarskih restorana u svim kategorijama.

2. Alla Beccaccia, Valbandon

beccaccia

Alla Beccaccia spada među bolje mesne restorane u cijeloj Hrvatskoj; njihove su daskice apsolutno neodoljive. Nažalost, nikad nismo imali sreću naletjeti na šljuku, delikatesu po kojoj je ova izvrsna konoba dobila ime.

3. Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-g (1)
Chef Stiven Vunić

Zijavica je riblja gostionica sa ultrasvježim sastojcima. Velik dio menija zaista se formira prema dnevnim ulovu, a chef i vlasnik Stiven Vunić dokazao se kao jedan od najtalentiranijih kvarnerskih chefova.

4. Stari podrum, Momjan

stari-podrum-momjan

Stari podrum, smješten ispod lijepe Kozlovićeve vinarije, spada među najpopularnije lokale u Istri. U Starom podrumu vikendima je tolika gužva da morate rezervirati danima unaprijed. Stari podrum priprema sezonsku, rustikalnu hranu zelene Istre.

5. Vela vrata, Beram

vela-vrata

Vela vrata specijalizirala su se za steakove, koji su ekspertno pečeni i atraktivno servirani. Sjećamo se i izvrsnih šparoga, velikih crnih tartufa i vrlo solidnog pršuta. Terasa s pogledom na gustu tamnozelenu šumu spada među ljepše u Istri.

6. Malo selo, Kaldanija

malo-selo

Malo selo je pouzdani truffle station. Lani u listopadu cijeli je restoran mirisao po bijelim tartufima. Daskice su također vrlo dobre, izbor vina izvrstan za kriterije konobe, a cijene gotovo smiješne. Prošle smo godine u Malom selu zatekli jako puno Slovenaca i Talijana, što se ove godine može pokazati problematičnim za poslovanje ove simpatične gostionice.

7. Buščina, Buščina

U ovom smo restoranu blizu Umaga znali jesti i vrlo dobru i prilično površno spremljenu ribu. Prije dvije ili tri godine, usred ljeta, Bušćina neko vrijeme nije primala Amex ni druge kartice PBZ-a premda je na vratima pisalo drugačije. Osoblje nije upozoravalo goste da POS ne radi.

8. 2. Peron, Cerovlje

Moderna konoba na željezničkoj pruzi vrlo precizno kuha domaću tjesteninu, priprema gotovo sofisticirane juhe i peče jako sočne steakove. Uz malo važnih detalja poput ribanja tartufa pred gostima, 2. Peron na ovoj bi listi zauzeo više mjesto.

9. Valle Losca, Volosko

Valle Losca u centru Voloskog lokal je sa ozbiljno dobrim, svježim sastojcima i prilično talentiranim kuhanjem.Poširana raža spada među najukusnija i najplemenitija jela, koja smo probali u bilo kojoj od istarskih i kvarnerskih konoba. Skoro topao carpaccio od tune također je bio izvrstan.

10. Konoba Fakin, Motovun

Marko Fakin, od najuspješnijih hrvatskih vinara, ovog je proljeća gastronomski obnovio obiteljski restoran na fantastičnoj lokaciji, na samom vrhu Motovuna s dramatičnim pogledima na zelenu Istru. Hrana je relativno moderna i veoma ukusna; biftek u umaku od terana nikad ne bi trebalo micati s menija. Vinska karta je skoro izvrsna. Fakin je valjda jedina konoba koja drži šampanjce Drappier. 

11. Tramerka, Volosko

Tramerka je začetnik žanra modernih kvarnerskih konoba. Ondje je kuhao veliki Andrej Barbieri. Tramerka priprema fine brudete i gregade, i servira niz ukusnih predjela od plave ribe. Ambijent je baš jako topao i autentičan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.