Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sakura je ugodni mediokritetski restoran sa šire prihvatljivim cijenama

sakura-sushi

Sakura, japanski restoran što su ga ovih dana u Zagrebu otvorili Kinezi, podsjetila nas je na azijske taverne u malim ulicama pokraj središnjih lokacija velikih europskih gradova. U jednom smo slično uređenom i još sličnije koncipiranom restoranu jeli blizu berlinskog Regenta, a nekoliko ih se nalazi na potezu od Albertine preko Opere do hotela Bristol u Beču. Glavne su značajke tih restorana da su jednostavno uređeni, pokrivaju što više popularnih formata japanske i azijske kuhinje i da nisu skupi. Naravno, nisu ni osobito uzbudljivi.

Ambijentom Sakure u Frankopanskoj dominira razmjerno toplo drvo. Zgodno je što se u izdvojenom dijelu blagovaonice može sjediti na strunjačama. S druge strane, ne znamo što bi mislili o golemom aranžmanu od umjetnog cvijeća koji bi trebao imitirati trešnjine grane u cvatu; sakura znači trešnjin cvijet.

sakura-rolls
Vijetnamske rolice

Sakurin meni je pregolem. Sadrži valjda stotinjak jela. Uz sve moguće sushije, sashimije, specijalne rolice (ona s jastogom košta samo 140 Kuna) tu su ramen, gyoze, bezbroj noodlesa, riža s curryjem, tempure, tartari i salate. I ništa nije skupo. Većina kuhanih jela košta od 50 do 70 kuna a plata s deset nigirija s tunom stoji 140 kuna, dakle 14 kuna po nigiriju, što je jeftino. Tu je, naravno, i sushi boat, koji u najvećoj verziji sadrži čak 60 rolica i feta sirove ribe. 

E sada, glavni je Sakurin problem što ta hrana nije ništa zbog čega bi se gost poželio vraćati. Ona je ugodna, tehnički uglavnom korektna, ali gotovo plastična u svojoj bezokusnosti. Radi se o još jednom tipičnom azijsko-europskom mediokritetskom restoranu.

Drugi je Sakurin problem što su njeni sastojci mahom prosječni: nema ni masne tune ni hamachija ni jegulje. Treći je problem prekomjerno korištenje majoneze, od flambirane tune do lobster rolla.

sakura-gunkan
Gunkan

Danas smo za predjelo naručili vijetnamske rolice punjene svinjetinom koje su bile uzorno hrskave ali potpuno bezokusne, i harumaki yasai. Harumaki yasai je u stvari kineski spring rolls s povrćem iz zagrebačkih kineskih restorana poput Asie. Nije loše, ali nije baš ni posebno.

Zatim smo naručili hrpu sushija. Nigiri je dobro konstruiran, ne raspada se i ne ostavlja loš dojam, ali nije mnogo bolji nego u zagrebačkim sushi dućanima. Sakura je ipak restoran a ne sushi shop, pa gost očekuje malo više okusa i teksture. Nigiri s flambiranom tunom ubijen je majonezom s wasabijem. Jedino je gunkan s tartarom od tune imao bilo kakav artikuliraniji okus. To je ujedno i jedino jelo koje bismo poželjeli ponovo naručiti.

Mochi su bili ponovo korektni, ali i neutralniji nego drugdje. Lista piva je dobra, od Sappora do Zmajskog; Vinsku listu izvlači Coronica na čaše, dok je posluga izvrsna, ljubazna i efikasna, daleko iznad razine kuhinje. Zbog niskih cijena i golemog izbora hrane koja se dijelu Zagrepčana i dalje čini egzotičnom, Sakura bi mogla preživjeti.

SAKURA

Frankopanska 11, Zagre

HRANA -3/5  AMBIJENT 3/5  VINO I PIVO 3/5  SERVIS 4/5

Sve kreditne kartice

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.