Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto bi bilo korisno da ugostitelji 10. rujna doista štrajkaju

Jednosatni štrajk kvarnerskih i istarskih ugostitelja najavljen za 10. rujna spada među potencijalno najvažnije događaje u hrvatskoj restoranskoj industriji. Evo zašto.

Prvo, premda Vlada zaista jest pomogla ugostiteljima u vrijeme lockdowna, Vlada je isto tako neodgovornom epidemiološkom politikom tijekom ljeta skrivila sadašnje širenje zaraze, koje može imati trajne katastrofalne posljedice za ugostiteljski sektor: ugostitelji na moru zbog crvenih su lista ostali bez uobičajenog sezonskog i vikendaškog prometa. A ugostitelji u Zagrebu i drugdje na kontinentu s priličnim strahom čekaju ružno vrijeme, jer je veliko pitanje koliko će gostiju htjeti sjediti u zatvorenim prostorima, ako se epidemija ne zaustavi. Ugostitelji,dakle, imaju pravo Vladi uputiti jasne zahtjeve za dodatnom financijskom pomoći i poreznim olakšicama.

Drugo, dugoročno još važnije: ugostitelji se nikad nisu ponašali kao organizirani društveni čimbenik. Ugostitelji su, sa stanovišta Vlade ali i velikog dijela javnosti, skupina više ili manje poštenih ili nepoštenih, uglavnom manjih poduzetnika, kojima vlast može raditi što god želi jer se oni nisu kadri ni zašto izboriti legitimnim društvenim kanalima nego tek lobiranjem koje se, međutim, pokazalo potpuno neuspješnim u slučaju udvostručivanja PDV-a prije četiri godine.

Najavljenim štrajkom ugostitelji po prvi put kao grupacija postaju relevantan društveni faktor čiji se glas zaista čuje, i na čiji se stav mora računati u svim odlukama vezanima uz sektor turizma i ugostiteljstva. Štrajk je puno efikasnija akcija s neusporedivo većim komunikacijskim efektom od bilo kakvih priopćenja bilo koje ugostiteljske udruge.

U krajnjoj liniji, zaista je neobično da su ugostitelji jedna od sasvim rijetkih profesionalnih grupacija koja se dosad nije koristila štrajkom kao metodom borbe za svoj bolji društveni i ekonomski položaj. Štrajkaju nastavnici i medicinske sestre, štrajkaju poljoprivrednici na traktorima i taksisti koji blokiraju promet, štrajkaju autobuseri piloti , brodograditelji i naftaši, a carinici katkad prijete tihim štrajkom. Jedino su restorani i kafići uvijek otvoreni, štogod da se događa s njihovim financijskim, poslovnim i društvenim statusom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.