Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Enoteca Pinchiorri prodaje 2500 boca svojih prestižnih vina da preživi krizu. ’Ljubili smo ih i plakali’

pinchiorri

Mediji tvrde da je da čuvena firentinska Enoteca Pinchiori 2. rujna u Londonu na aukciji prodaje 2500 boca svojih najboljih vina kako bi financijski preživjela pandemiju Covida-19. Vlasnik Enotece Giorgio Pinchiorri, pak, tvrdi da vina redovito prodaje od 70-tih godina i da ovako velika aukcija nema veze s pandemijom. Vrijednost Enotecinih vina koja će prodavati kuća Zachy’s specijalizirana za aukcije vina, procjenjuje se na dva milijuna eura.  

U impresivnom katalogu među ostalim su: dva magnuma Vosne-Romanée Cros-Parantouxa Reserve Henri Jayer 1999 (oko 100 tisuća eura), dvije boce Romanée-Conti Domaine de la Romanée-Conti 1990 (36 tisuća eura), Barolo Monfortino Riserva Giacomo Conterno 1978 (4.000 eura) zatim supertoskanci poput 12 boca Solaie 2015 (3.500 eura) i 15 litara Masseta 2014 (16 tisuća eura).

Giorgio Pinchiorri, vina je nabavljao izravno od vinara i godinama brinuo o njima. Počeo je 1972. kad je otvorio Enotecu Nazionale, vinski bar koji je nakon šest godina izrastao u pravi restoran s Pinchiorrijevom sestrom Annie Fèolde u kuhinji. Prvu Michelinovu zvjezdicu dobili su 1982., drugu odmah iduće godine, a treću 1992. Treću zvjezdicu su izgubili 2004. ali su je vratili 2008 i otad je uspješno brane. Enoteca Pinchiorri jedini je takav slučaj u Michelinu.

Slavni vinski podrum Enotece Pinchiorri čuva više od 60 tisuća boca, pažlijvo biranih tijekom pedeset godina kolekcionarstva. Zato nije neobično da je Giorgio Pinchiorri u Zachy’sovom katalogu napisao: “Prije nego sam spremio boce u Zachy’sove sanduke i ispratio ih iz podruma, svaku sam poljubio i plakao, očima i srcem.” 

Samo nekoliko sati nakon što su mediji objavili priču, Pinchiorri se obratio javnosti priopćenjem u kojem demantira da je razlog prodaje spašavanje restorana. 

“Vina sam počeo prodavati 1972. Otkad sam sa svojom Annie otvorio Enotecu Pinchiorri prošlo je gotovo pedest godina i kada sve zbrojim moram biti jako, jako zadovoljan. Nije bilo lako. Kao i u svakoj povijesti, bilo je trenutaka kad nas je sudbina stavljala na teške kušnje: požar u podrumu 1992, gubitak treće Michelinove zvjezdice 2004,  teška financiska kriza 2008 i sada 2020. ovo čudovište od Covida-19. Vjerujem da je Enoteca sve preživjela i da će živjeti i dalje, jer se izdvaja u tri stvari:  KUHINJI s Riccardom, SERVISU s Alessandrom i VINIMA, gdje Ivano nastavlja ono što sam ja radio od 70-tih, dakle kupuje i prodaje vina. Covid-19 je skrivio puno toga, ali nemojmo ga kriviti za ono malo stvari koje nije, a pritom mislim i na razloge naše aukcije o kojima sam čitao u nekim novinama. I početniku je jasno da organizirati ovakvu aukciju, jednu od najvećih u svojoj klasi, zahtijeva mjesece planiranja, razmišljanja o izboru vina i količinama koje će se prodavati. Još početkom 2019. planirali smo dva velika događaja koji bi naglasili vrijednost koju Enoteca predstavlja kroz cijelu svoju povijest. Barem s ovim slučajem Covid-19 nema veze.”

Mediji Pinchiorriju nisu baš povjerovali. “Demantij ili ne, zbog virusa ili ne, prije ili poslije lockdowna, ovakve aukcije rade se radi novca,” napisao je jedan talijanski portal, “a prolivene suze, one od srca, neka stavi u boce.” 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.