Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlada više ne kontrolira epidemiju. Posljedice mogu biti gore od gubitka velikog dijela sezone

korona-milano

Ministrica turizma prekjučer je izjavila da je Hrvatska prepoznata kao epidemiološki  sigurna zemlja . U srijedu ujutro dva su dnevna lista izašla s posve isto intoniranim tekstovima, o tome da sezona još nije gotova i da bi nas Slovenci u roku od 14 dana mogli vratiti s crvene na žutu, a možda i na zelenu listu. U srijedu popodne objavljeno je da imamo 358 novih slučajeva zaraze uključujući više od 130 u Splitu . To je jedan i pol puta više od prekjučerašnje brojke.

Ministar zdravstva napokon je priznao da je stanje vrlo ozbiljno. Očigledno je, dakle, kako je ministrica turizma svjesno lagala kad je tvrdila da je Hrvatska sigurna zemlja, i da su dnevni listovi s Jadrana odrađivali PR posao za Hrvatsku turističku zajednicu kad su fantazirali o tome da se u idućih desetak dana posezona još može spasiti. S 358 zaraženih u samo jednom danu, na četiri milijuna stanovnika, razvidno je da se više ništa ne može spasiti i da je ne samo glupo nego i posve neodgovorno tvrditi kako je Hrvatska sigurna zemlja. No, to nije najgora posljedica širenja epidemije.

Najgora posljedica širenja epidemije, na što Vlada više nema nikakva utjecaja, jest gospodarska represija. Danas su stradale teretane u Splitu, a ni restorani nisu daleko. Budemo li sutra imali tisuću novozaraženi , Vlada će možda ponovo zatvoriti restorane i kafiće i time potpuno uništiti ugostiteljsku industriju. A zašto?

Prije par mjeseci jedan do dva posto ukupne ugostiteljske industrije, riječ je o klubovima, žalilo se da im je uskraćeno pravo na rad. Vlada je to uvažila, pa sada zbog kratkoročnog interesa jedan do dva posto ugostitelja, kao i zbog crkvenih svečanosti i svadbi (i predizbornog otvaranja granica prema Bosni i Hercegovini i Srbiji) pravo na rad može biti uskraćeno baš svim hrvatskim ugostiteljima. Vlada je, ponovimo, izgubila nadzor nad epidemijom. Ne postoji ništa opasnije i štetnije od vlasti koje nemaju kontrolu nad događajima u svojoj nadležnosti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.