Ova je lista stroža, budući da na nju nismo uvrstili čitav niz naših omiljenih restorana, konoba i street food lokala (Viking, Rio, Spinnaker,Staro selo, Tubalicious) naprosto zato što smo primijenili sve najvažnije kriterije za ocjenjivanje restorana, od kvalitete i sezonalnosti sastojaka, preko konzistentnosti kuhanja i izbora pića, do profesionalnosti servisa. I tako smo na kraju dobili samo osam restorana: da smo ignorirali samo jedan od kriterija, bilo bi ih dvadesetak. Usprkos ovako kratkoj listi, Istra ostaje naša najjača gastronomska regija.
Cao Aureo Jeffreya Velle gastronomski je najuzbudljiviji hrvatski restoran, uz Nav Tvrtka Šakote. Bilo da naručite tri slijeda, što je, mislimo, minimum, ili cijeli degustacijski meni od točno dvadeset jela (1900 kuna) uživat ćete u tehnički superiornim, maštovitom, katkad progresivnom sezonskom kuhanju s neobično preciznim teksturama i vrlo čistim okusima. Cap Aureo autentični je spektakl baziran na ribana, rakovima, školjkama i povrću .
Jedan od najboljih poznavatelje istarske gastronomije lanjskih nam je listopada rekao kako Pergolu smatra jednim od dva ili tri najbolja istarska restorana. Ovog nas je kolovoza Pergolin chef Fabricio Vežnaver uvjerio da je ta ocjena neprijeporno točna. Vežnaverova je kuhinja moderna, ali mekana u pristupu s pregršt jako ugodnih okusa temeljenih na vrlo lokalnim sastojcima, uglavnom iz mora, i na istarskim kulinarskim običajima. Stol u Pergoli mora se rezervirati, jer taj restoran prima ograničeni broj gostiju.
Monte je vrlo uspješan, krajnje profesionalan projekt, koji iz godine u godinu lakoćom ispunjava Michelinove kriterije.Svaka večera Monteu zaista predstavlja pametno potrošen novac. Ambijent, definiran blizinom Svete Eufemije, prilično je neodoljiv.
Dolazi sezona bijelih tartufa. A u sezoni bijelih tartufa San Rocco blista punim sjajem. Ne znamo ni jedan restoran u Hrvatskoj, koji tako kompetentno upotrebljava bijele tartufe, jedan od najvažnijih istarskih gastronomskih sastojaka. Obitelj Fernetich od San Rocca je stvorila jednu od važnijih institucija regionalne i nacionalne restoranske scene.
Isti gospodin, stvarni guru istarske gastronomije koji nas je uvjeravao da je Pergola jedan od najboljih restorana u Istri, kazao nam je kako je gospođa Gaši ponovo u odličnoj formi. Marina Gaši svakako je jedna od najkreativnijih domaćih chefica, kad je riječ o ribama i morskim plodovima. Marina Gashi aktualna je predsjednica JRE-a.
Ana i Marko Morgan u konobi s jednim od najljepših pogleda na zelenu Istru, pripremaju srčanu, snažnu hranu temeljenu na majstorski obrađenom mesu i tradicionalnim ugljikohidratima koji su prošli kroz filter visokog gastronomskog stila. Morgan je zadnjih godina postao jedan od najatraktivnijih istarskih restorana.
Čok je klasičan riblji restoran koji redovito posjećujemo godinama i gdje baš nikad nismo loše jeli. Cijela bijela riba na pari jedan je od zasluženo najvećih Čokovih hitova. Izbor vina uglavnom je korektan za ovaj restoranski žanr.
Alla Beccaccia svakako je jedna od najpopularnijih istarskih konoba. Njene su daskice sa suhim mesom često senzacionalne, veći komadi mesa koji se peku na otvorenoj vatri uvijek su sočni i moćni, a razne paste tehnički korektne i pune okusa.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.