Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UZ 103 SPLITSKA SLUČAJA Naslovnica Slobodne precizno opisuje rezultate Vladine turističke i epidemiološke politike

slobodna-turisti

Splitsko dalmatinska županija danas je prijavila čak 103 novooboljela. To je više od najvišeg broja zaraženih u cijeloj zemlji za vrijeme prvog vala epidemije. Splitska Slobodna Damacija danas je izašla s naslovnom stranicom koja savršeno korespondira s epidemiološkim podacima. Glavni naslov glasi Adio turisti, a u podnaslovu piše Sami smo si krivi.

U članku se, pak, navodi podatak da je Dalmacija imala vrlo mnogo rezervacija za drugu polovicu kolovoza i za rujan, što je sada sve propalo. Štete za lokalnu i nacionalnu ekonomiju bit će naravno goleme. Svi znamo kako se ovo dogodilo. Nije riječ samo o noćnim klubovima, premda je danas i njihovim vlasnicima valjda jasno da se ovog ljeta klubovi nisu smjeli otvarati Nisu najvažnije ni svadbe ni crkvene svečanosti, premda je sasvim suludo održati misu pred mnoštvom vjernika bez maski u zatvorenom prostoru, kao što je to učinio nadbiskup Barišić na Veliku Gospu. Nisu najodgovorniji ni srpski, kosovski i bosanski državljani, iako je nesporno da ih se tijekom sezone nije smjelo pušteti u Hrvstsku.

Za sadašnje je stanje najviše kriva atmosfera u kojoj se sve može jer je korona bezopasna. A tu su atmosferu nametnule Vlada i vladajuća stranka. Ni predsjednik Zoran Milanović nije se mogao suzdržati od neodgovornih izjava poput one u kojoj je korona virus usporedio s karijesom. 

Politički gledajući, Vlada je zadnjih tjedana promovirala epidemiološku politiku liberalniju od švedskog modela, koji je pobio šest tisuća Šveđana. Psihološki gledajući, Vlada je vlastitim primjerom pokazala da koronu smatra bezopasnom. Sjetimo se samo prizora s proslave izborne pobjede HDZ-a: radilo se o prilično razuzdanoj masovki na kojoj se nije poštovala ni jedna epidemiološka mjera. I kad su građani na televiziji vidjeli da se članovi Vlade ne drže mjera, normalno je da se ni oni više nisu htjeli držati nikakvih mjera. I tako smo počeli tonuti u kaos koji nas je doveo do Adio turisti s današnje naslovnice Slobodne Dalmacije.

Vlada bi sada morala priznati golemu pogrešku koju je počinila. To je pitanje elementarne pristojnosti prema hrvatskim građanima. Umjesto toga Vlada i dalje tvrdi da je Hrvatska sigurna zemlja u kojoj se ne događa ništa dramatično, i da je turistička sezona bila uspješna (mogla je biti vrlo uspješna da nije naglo prekinuta).

Ružno je kad bilo koje vlasti tako žestoko lažu u lice svojim građanima. No još je gore i puno opasnije kad je službeni narativ vlasti u potpunom raskoraku s činjenicama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.